Ovatko kaikki exät nykyään narsisteja?-Kuka on oikeasti narsisti ja kuka ei?

Kuva: Pexels/ The Lazy Artist Gallery

Exät saavat nykyään helposti narsistin leiman. Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme kuitenkin vain yksi prosentti. Silti eriasteisesta narsistisesta häiriöstä kärsiviä henkilöitä on joitakin prosentteja enemmän. Ennen sairastuttiin esimerkiksi pakkoneurooseihin ja hysteriaan, nykyään narsismiin ja rajatiloihin. Miten tunnistaa narsisti tai narsistinen henkilö?

Oikean narsistin voi diagnosoida vain ammattilainen. Narsistisia piirteitä voi kuitenkin tarkkailla muutkin ulkopuoliset ihmiset. Narsisti itse ei koskaan myönnä olevansa narsisti tai näe itsessään minkäänlaista ongelmaa. Syy on hänen mielestään aina muissa. Nuo kaksi asiaa ovatkin narsistille tyypillisiä piirteitä.

Narsistin itsetunto perustuu mahtipontisiin mielikuviin hänestä. Narsisti luulee usein liikoja itsestään ja uskoo, että on ihmisenä ainutlaatuinen, sekä ansaitsee siksi erityiskohtelua, kerrotaan YLE:n sivuilla. Hän ei esimerkiksi jää jonossa perälle odottelemaan, vaan keksii verukkeen, jolla pääsee jonon ohi.

Hän uskoo, että vain muut merkittävät henkilöt voivat ymmärtää häntä. Narsisti on myös ylimielinen ja röyhkeä. Hän ei kykene minkäänlaiseen aitoon empatiaan ja yrittää hyötyä kaikesta. Narsisti käyttää ihmisiä armottaan hyväksi. Hän vaatii ylikorostuneesti jatkuvaa ihailua. Hän kadehtii helposti muita ja kuvittelee muiden kadehtivan häntä.

Monet narsistit pettävät kumppaniaan, koska he hakevat jatkuvaa ihailua, huomiota ja jännitystä elämäänsä. He keksivät lukemattomia syitä pettää sinua ja vika on heidän mielestään sinussa.

Aluksi narsisti on hurmaava

Aluksi narsisti yleensä näyttäytyy karsimaattisena ja hurmaavana persoonana, mutta kumppanina hän on erittäin hankala. Kun kumppani havahtuu tilanteeseen, on jo usein ”liian myöhäistä” ja hän on jollakin tavalla jumissa narsistin elämässä. Ulkopuolisille narsisti näyttäytyy edelleen hurmaavana tyyppinä, joten monen on vaikeaa uskoa uhrin kertomuksia.

”Narsisti on häikäilemätön, manipuloiva ja kontrolloiva ja saa muut tuntemaan huonommuutta, pelkoa ja häpeää. Hän haluaa pitää muut ympärillään pieninä ja itsensä suurena. Hän kerää ympärilleen tietynlaisen hovin ihmisistä, jotka eivät haasta häntä, ja joita hän sitten kohtelee huonosti,” sosiaalipsykologi ja narsismista kaksi kirjaa kirjoittanut Janne Viljamaa kuvailee.

Ihmisellä voi myös olla voimakkaasti narsistisia piirteitä, ilman, että hän on narsisti, jolle kuuluu diagnoosi. Usein exän nimittelyssä narsistiksi onkin kyse tästä sekä vihasta, jota ero aiheuttaa. Ihmisten leimaamista turhaan luonnehäiriöiseksi narsistiksi tulisikin välttää, koska oikean diagnoosin voi tehdä vain lääkäri. Mutta ammattilaistenkin näkökulmasta narsismi on hyvin vaikeaa tunnistaa.

Onko exäsi oikeasti narsisti tai narsistinen edellä mainittujen tietojen perusteella? Pystytkö tarkastelemaan asiaa puolueettomasti?

Lähteet: Narsismin uhrien tuki ry ja YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.