Laita musiikki soimaan, kun kuntoilet – 5 syytä, miksi se kannattaa

Kuva: Pexels/ Andrea Piacquadio

Musiikilla on monenlaisia vaikutuksia ihmisiin. Musiikin kuunteleminen voi vaikuttaa mielialaan, antaa virtaa ja motivaatiota, auttaa nukahtamaan tai esimerkiksi auttaa käsittelemään tunteita tai rentoutumaan.

Musiikkiterapeutti Ronna Kaplanin mukaan musiikki on hyvästä mielenterveydelle monella tapaa ja sitä voi hyödyntää monissa eri tilanteissa läpi elämän. Yksi niistä on liikunta ja kuntoilu.

HuffPostin mukaan musiikki voi jopa olla keskeinen elementti, joka tehostaa treeniä. Mutta miksi näin on? Asiantuntijat ovat kertoneet viisi syytä, miksi musiikkia kannattaa kuunnella kuntoillessa.

Voit pysyä tietyssä rytmissä paremmin

Olet varmasti huomannut, että kun kuulet musiikkia, alat esimerkiksi heilutella jalkaasi sen tahtiin. Bostonilaisen musiikkiopisto Berkleen musiikkiterapian johtaja Joy Allenin mukaan tämä on tiedostamaton reaktio. Allen kertoi HuffPostille, että kuntoilun aikana keho automaattisesti sopeutuu musiikin tahtiin, koska näin aivomme ovat yhteydessä rytmiin.

Voit nopeuttaa tahtiasi

Jos kaipaat lisähaastetta treeniin, valitse kappale, jonka rytmi tai tempo on omaa keskimääräistä tahtiasi hieman nopeampi. Tämän pitäisi auttaa sinua liikkumaan nopeammin kuntoilun ajan. Kaplanin mukaan voit aloittaa hitaammalla kappaleella ja asteittain lisätä vauhtia valitsemalla nopeampia kappaleita, jos tavoitteesi on parantaa vaikkapa kävely- tai juoksuvauhtiasi.

Musiikki motivoi

Kuntoilun aikana kuunneltu musiikki motivoi ja siihen on HuffPostin mukaan useita syitä. Ensinnäkin lempimusiikkisi kuuleminen soittolistalta voi auttaa sinua jaksamaan treenin kanssa pidempään. Jos taas laitat soittolistalle jotain odottamatonta, herättää se kiinnostuksen kuulla, mitä kappaleessa tapahtuu seuraavaksi, mikä voi myös auttaa kuntoilemaan tavallista kauemmin.

Musiikki tarjoaa muuta ajateltavaa

Kun kuuntelet musiikkia, et mieti sitä, kuinka rankkaa kuntoilu on. Sen sijaan ajatuksesi voivat olla vaikkapa kappaleen sanoissa tai kappaleen herättämissä muistoissa; mielesi saa vaeltaa. Allenin mukaan musiikki auttaa myös olemaan tylsistymättä, mitä voi käydä, kun tekee samaa toistoa paljon.

Saat enemmän hyötyä, kun valitset musiikin itse

Useilla kuntosaleilla soi musiikki, mutta voi olla parempi valita kuunneltavansa itse. Kaplanin mukaan se voi auttaa saamaan parempia tuloksia kuntoilun aikana. Tästä on tehty Yhdysvalloissa myös tutkimus, jonka mukaan jos kuntoileva henkilö ei pidä yleisesti tilassa soivasta musiikista, voi suoritus kärsiä.

Kaplanin mukaan voit myös havaita olevasi paremmalla tuulella, kun kuntoilet itse valitsemasi musiikin soidessa, mikä saattaa saada sinut tuntemaan, että nautit harjoittelustasi enemmän. Tämä puolestaan on hyvä juttu sen takia, että se voi lisätä halukkuuttasi kuntoilla lisää.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.