Älä kehota lapsiasi halaamaan – harmittomalta vaikuttava tapa voi ollakin haitallinen, sanovat asiantuntijat

Kuva: Pexels/ RODNAE Productions

Halaus on monille mieluisa tapa, jolla on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia. Halaus voi ilahduttaa, lohduttaa, tsempata kuin kertoa, että välität.

Vanhemmista voi tuntua täysin luonnolliselta kehottaa pieniä lapsiaan halaamaan esimerkiksi sukulaisia tai leikkikavereita. ”Käy antamassa mummolle hali” tai ”Halatkaapa nyt, niin otan teistä kivan kuvan”, saattaa vanhempi sanoa ja lapsi/lapset suostuvat.

Tämä voi vaikuttaa harmittomalta tavalta, mutta itse asiassa onkin todella haitallista kehottaa lapsia halaamaan muita ihmisiä, kertoo PureWow. Lastenpsykiatri Lea Lisin mukaan lasten pitäisi saada kehittää omaa kehollista itsemääräämisoikeuttaan, eli heidän pitäisi saada päättää jo varhaisessa vaiheessa, kuka saa koskettaa heitä ja milloin.

”Näin lapsi kokee tilanteen olevan hallinnassaan ja se tarkoittaa sitä, että myöhemmin teini-ikäisenä hän kontrolloi kehoaan paremmin ja tuntee itsevarmuutta sanoa ei epätoivottuihin seksuaalisiin kosketuksiin”, Lis selitti.

Tämä ei ole ainoa syy, miksi lasta ei kannatta kehottaa, painostaa tai pakottaa halaamaan muita. Lasten kehitykseen erikoistuneen psykologi Siggie Cohenin mukaan se voi johtaa katkeruuteen ja joissain tapauksissa lisätä sosiaalista ahdistusta, kun lapsen pakottaa halaamaan jotakuta silloin, kun hän ei halua niin tehdä.

”On henkilökohtainen valinta tuntea olonsa mukavaksi halata jotakuta, mikä on sidottu lapsen synnynnäiseen luonteeseen, sosiaalisuuden tasoon ja henkilökohtaiseen mieltymykseen. Kaikki tekijöitä, jotka kehittyvät ja muuttuvat ajan mittaan, kun lapsi kasvaa”, Cohen selitti.

Tue lapsen valintaa

PureWow’n mukaan on todella tärkeä antaa lapsen itse valita, miten hän toimii tilanteessa ja olla pahoittelematta tai antamatta selityksiä lapsen puolesta, ettei lapsi koe vanhemman olevan pettynyt, jos lapsi ei halua halata. Lapselle voi kertoa, että on ihan okei vain sanoa päivää tai kehottaa tervehtimään muulla tavalla kuin halaamalla (esim. ylävitoset tai nyrkkitervehdys).

Psykologi Kate Nooner suosittelee keskustelemaan lapsen kanssa etukäteen halaamisesta, jolloin lapsi ehtii kysellä asiasta ja makustella asiaa. Jos lapsi ei halua halata, mutta esimerkiksi joku sukulainen kuitenkin yrittää painostaa häntä siihen, ovat asiantuntijat painottaneet, että on täysin hyväksyttävää, että vanhempi puuttuu tilanteeseen ja tukee lasta.

PureWow’n mukaan tällainen paine aikuiselta voi olla liikaa lapselle, joten ole valmis puolustamaan lastasi, vaikka olisitte keskustelleet asiasta etukäteen. Loppujen lopuksi kun et painosta lastasi, annat hänelle tilaa päättää milloin ja miten hän haluaa osoittaa hellyyttä – ja se taito palvelee häntä hyvin (ja pitää hänet turvassa) teinivuosina ja sen jälkeen.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.