Puolison pettäminen on samalla myös perheen pettämistä – Hetken huuma voi haavoittaa monia

shallow photography of man hugging woman outdoors
Kuva: freestocks

Jos toisella vanhemmalla on salasuhde, hän pettää puolisonsa lisäksi käytännössä myös lastensa luottamuksen. Lasten on usein hyvin vaikeaa antaa anteeksi vanhemman syrjähyppyjä edes aikuisena.

Moni avioliitto on onnellinen eikä puolisoille tulisi mieleenkään pettää toisiaan. Kaikissa perheissä tilanne ei kuitenkaan ole näin auvoinen. Pettämistä tapahtuu kaikissa yhteiskuntaluokissa ja ikään katsomatta. Kaksikymppisestä tuntuu aivan yhtä pahalta joutua kumppanin pettämäksi kuin kahdeksankymppisestäkin.

Joskus ihminen huomaa täysin yllättäen ihastuneensa toiseen henkilöön ja ajautuu suhteeseen ennen kuin kunnolla ymmärtää, mitä on tapahtunut. Ihminen on saattanut ajatella aiemmin, ettei hän koskaan kykenisi pettämään ja kokee tilanteesta voimakasta huonoa omaatuntoa.

Pettäjä usein katuu tekoaan

Kukaan ei yleensä tarkoituksella haluaisi vahingoittaa ihmisiä, joista välittää. Perheellisen ihmisen uskottomuudessa asia koskee myös muita henkilöitä puolison lisäksi. Tätä pettäjä ei monesti tule ajatelleeksi. Päinvastoin hän saattaa ajatella, että suhde ei vahingoita hänen perhettään, jos he eivät tiedä asiasta. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Kun kaksi ihmistä päättää jakaa elämänsä ja perustaa perheen, he yleensä ovat ainakin alkuvaiheessa täysin sitoutuneita pitämään kiinni toisilleen antamastaan lupauksesta. Pettäjä ei aina ymmärrä, että ollessaan uskoton hän käytännössä pettää antamansa lupauksen sekä puolisolleen että perheelleen. Sen sijaan hän saattaa löytää kaikenlaisia oikeutuksia toimilleen.

Joskus pettämiseen saattaa liittyä lieventäviä asianhaaroja. Oma suhde saattaa olla jossakin mielessä kestämätön tai ihmiset eivät yksinkertaisesti enää rakasta toisiaan. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että salasuhteen aloittaja käytännössä pettää lupauksensa puolisolleen. Jos tuntuu, että haluaa suhteeseen toisen henkilön kanssa, oikea tapa on päättää ensin aiempi suhde.

Onnistuakseen pettämään ihmisen usein täytyy valehdella

Eräs vanhemman tärkeimmistä tehtävistä on näyttää hyvää esimerkkiä lapsilleen. Lapsille kuitenkin usein selviää jossakin vaiheessa, että vanhempi on valehdellut, jos hänellä on ollut salasuhde. Tämä viestii lapsille, että tällainen käytös on hyväksyttävää, koska vanhempikin näin toimii. Tämän seurauksena lapset saattavat itsekin aikuisena helpommin tehdä päätöksen pettämisestä.

Vanhempi, joka on salasuhteessa, on usein vähemmän läsnä perheelleen henkisesti. Hän saattaa olla poissaoleva perheen yhteisten aktiviteettien aikana ja ylipäätään kotioloissa. Lapset vaistoavat tällaisen helposti, vaikka vanhempi ei suoranaisesti olisikaan vielä jäänyt kiinni valehtelusta.

Pettäjä on harvoin täysin tyytyväinen itseensä ja elämäänsä

Salasuhde saattaa tuoda hetken jännityksen, mutta syvällä sisimmässään pettäjä usein tuntee itsensä huonoksi ihmiseksi, koska hän pettää. Yksinkertaisin apukeino tähän on pitäytyä totuudessa ja ottaa yksi suhde kerrallaan. Jos vanha suhde ei enää kiinnosta, ex-kumppanin suru eron takia on huomattavasti pienempi paha kuin hänen järkytyksestä, jos hän saa tietää salasuhteesta.

Lähde: Your Tango

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.