Säännöllinen kofeiinin nauttiminen vaikuttaa aivojen rakenteeseen

person holding white ceramic cup with hot coffee
Kuva: Clay Banks

Ruuhkavuosien keskellä monen vanhemman salainen ase väsymystä vastaan on päivittäinen kuppi kahvia tai tölkki energiajuomaa. Tutkimuksissa on havaittu, että säännöllinen kofeiiinin käyttö saattaa muuttaa aivojen harmaan aineen rakennetta.

Aamulla lapsi herää kuudelta ja itsekin on noustava silloin, vaikka unta on ehtinyt saada yön aikana vain muutamia tunteja. Lapsi ei kuitenkaan enää kerran herättyään nukahda uudelleen ja näin ollen vanhemmankin on pakotettava itsensä heräämään. Monille vanhemmille aamun ensimmäinen kahvikuppi antaa elintärkeän energiapistoksen, jonka avulla päivä lähtee käyntiin.

Kofeiini on monille korvaamattomalta tuntuva apu arjen jaksamisessa. Kahvikupillinen tai energiajuomatölkillinen kiireen keskellä saa ihmisen tuntemaan olonsa aktiivisemmaksi ja tarkkaavaisemmaksi. Toisaalta jos kofeiinia nauttii illalla, se saattaa häiritä unen laatua.

Heikkolaatuinen uuni tai unen puute voi vaikuttaa aivojen rakenteeseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että liian vähäinen uni vaikuttaa aivojen harmaaseen aineeseen, joka koostuu pääasiassa hermosolujen solukeskuksista, siinä missä aivojen valkea aine koostuu hermosolujen viejähaarakkeista, joiden avulla solut kommunikoivat keskenään.

Pelkkä kofeiinin nauttiminen vaikuttaa aiheuttavan aivojen harmaan aineen muutoksia

Tutkimuksissa on havaittu, että unen puutteen lisäksi myös kahvin juominen itsessään voi vaikuttaa aivojen harmaaseen aineeseen. Eräässä kokeessa kahvin ei havaittu vaikuttavan koehenkilöiden unen laatuun, mutta vaikutukset aivojen harmaaseen aineeseen olivat kuitenkin havaittavissa. Kokeessa kahvia päivittäin nauttivat nuoret ihmiset nauttivat kymmenen päivän ajan joko kofeiinitabletteja tai lumelääkettä. Koehenkilöt eivät tienneet, oliko heidän nauttimansa tabletti kofeiinitabletti vai lumelääke.

Kokeen aikana tutkijat analysoivat koehenkilöiden aivojen harmaan aineen määrää aivokuvantamismenetelmien avulla. Lisäksi koehenkilöiden unen laatua seurattiin tutkimalla aivojen sähköistä aktivaatiota EEG:n avulla. Kokeessa havaittiin, että koehenkilöiden välillä ei ollut eroja unen laadussa. Sen sijaan lumelääkettä nauttineilla henkilöillä aivojen harmaan aineen määrä oli koeperiodin jälkeen suurempi kuin kofeiinitabletteja nauttineilla henkilöillä.

Vain kymmenen päivän tauko kofeiinista riitti aikaansaamaan harmaan aineen määrän kasvua. Muutokset harmaan aineen määrässä näyttivät olevan erityisen suuria aivojen niillä alueilla, jotka ovat vastuussa muun muassa tietynlaisista muistitoiminnoista.

Tämänkaltaiset tutkimustulokset eivät välttämättä merkitse, että kahvin vaikutus aivoihin olisi negatiivinen. Päinvastoin, kahvilla on muissa tutkimuksissa todettu olevan monenlaisia hyödyllisiä vaikutuksia. Ruuhkavuosien kiireessä kahvi on monelle väsyneelle vanhemmalle päivän pelastus, josta ei toki tarvitse luopua.

Tämänkaltaiset tutkimustulokset kuitenkin osoittavat, että kofeiinin nauttiminen vaikuttaa kognitiivisen prosessointijärjestelmämme rakenteeseen. Vaikka tämä vaikutus ei olisi selkeästi haitallinen, on kuitenkin hyvä olla tietoinen siitä, että kofeiini voi aikaansaada tämänkaltaisia muutoksia aivoissa.

Lähde: Science Daily

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.