Lapsen erilaiset pelot – Mikä on normaalia?

Lapsen erilaiset pelot – Mikä on normaalia?
Kuva: Caleb Woods

Monilla lapsilla on erilaisia pelkoja. Vanhempi saattaa pohtia jonkun tietynlaisen pelon kohdalla, onko pelko normaalia. Useimmiten syytä huoleen ei kuitenkaan ole.

Lasta saattavat usein pelottaa asiat, joita hän ei ole kohdannut aiemmin. Pelko tekee lapsen terveen varovaiseksi uuden asian äärellä. Vanhemmilla on tärkeä rooli lapsen turvallisuudentunteen kehittymisessä. Kun vanhempi näyttää omalla käytöksellään, että syytä huoleen ei ole, tämä usein vähentää lapsenkin pelkoa.

Eräs tyypillinen jännitystä aiheuttava tilanne nuorella lapsella on uusien ihmisten kohtaaminen. Esimerkiksi vauvalle, joka on jo oppinut tunnistamaan perheenjäsentensä kasvot, vieraan ihmisen kasvojen näkeminen saattaa olla pelottava kokemus. Taaperoille taas on tyypillistä tuntea esimerkiksi eroahdistusta. Voimakasta eroahdistusta tunteva taapero ei halua olla erossa vanhemmastaan, vaan saattaa itkeä ja tarrautua vanhempaan, kun häntä ollaan jättämässä päivähoitoon tai nukkumaan mentäessä.

Hirviöiden pelko on yleistä

Lapset saattavat pelätä erilaisia kuvitteellisia vaatekomerossa tai sängyn alla piileskeleviä hirviöitä. Pienen lapsen voi olla vaikea erottaa mikä on totta ja mikä ei ja hirviö saattaa tuntua täysin todelliselta. Myöskin pimeän pelko on tyypillistä nuorille lapsille. Lapsi saattaa pelätä nukahtamista, jos hän on nähnyt pahoja unia aiemmin. Painajaisten ja hirviöiden lisäksi pieniä lapsia saattaa pelottaa myös erilaiset kovat luonnonäänet, kuten esimerkiksi ukkonen tai voimakas tuuli. Uutena Vuotena lapsi voi pelätä ilotulitteita ja räjähdyksiä.

Vanhemmille lapsille on tyypillistä pelätä todellisia vaaratilanteita, jotka voivat osua kohdalle elämässä. He saattavat esimerkiksi pelätä, että joku on murtautunut taloon tai että vanhemmille tapahtuu jotain pahaa. Vanhempien kuolema on eräs tyypillinen pelon aihe vanhemmille lapsille. Lapsi voi lisäksi pelätä erilaisia luonnonkatastrofeja, varsinkin jos hän on nähnyt näihin liittyviä uutisia televisiossa tai lukenut aiheesta netistä.

Teini voi pelätä sosiaalisia tilanteita

Teini-iässä nuorelle pelkoa saattavat aiheuttaa erilaiset sosiaaliset tilanteet. Teini saattaa esimerkiksi pelätä nolaavansa itsensä ystäviensä edessä. Heikko menestyminen tärkeissä kokeissa saattaa myös olla eräs pelon aihe.

Vanhemman esimerkki rauhoittaa

Vanhempi voi auttaa peloissaan olevaa lasta tai nuorta näyttämällä itse rauhallista esimerkkiä. Pimeää pelkäävälle lapselle iltarutiinit ovat yleensä rauhoittavia. Lapsen kanssa voi yhdessä kurkistaa sängyn alle ja todeta, että hirviöitä ei näy. Teinin itsetuntoa voi vahvistaa antamalla hänen tuntea, että hän on hyväksytty sellaisena kuin hän on. Häntä voi myös auttaa valmistautumaan erilaisiin haastaviin tilanteisiin elämässä ennen kuin ne osuvat kohdalle.

Joskus lapsen pelko saattaa olla selkeästi ylimitoitettua. Tällöin kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, joka pystyy arvioimaan, tarvitseeko lapsi myös muunlaista apua pelkojensa hallitsemiseen.

Lähde: Kids health

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *