Kofeiini voi saada pään kipeäksi – näin hoidat ja estät kofeiinipäänsärkyä

Kuva: Carolina Heza

Kofeiinia sisältävät juomat, kahvi erityisesti, maistuvat miljoonille suomalaisille päivittäin. Kofeiinin nauttiminen voi kuitenkin johtaa siihen, että päässä alkaa tuntua epämiellyttävä jyskytys.

Kofeiini voi aiheuttaa päänsärkyä, jos sitä kuluttaa liikaa tai jos on totuttanut kehonsa tiettyyn säännöllisyyteen kofeiinin kanssa ja sitä nauttiikin vähemmän. Jos yleensä aloitat jokaisen päivän kupillisella kahvia, mutta jonain päivänä jätät aamukahvin väliin, voi se hyvinkin tuntua pääkipuna.

Jos kofeiinipäänsärky iskee, kannattaa Cosmopolitanin mukaan ensimmäisenä juoda reippaasti vettä. Tämä johtuu siitä, että kuivunut elimistö, etenkin jos se johtuu kofeiinipitoisista juomista, voi tehdä pääkivusta entistä pahemman.

Rekisteröidyn ravitsemusterapeutti Chrissy Williamsin mukaan mahdollinen apukeino on myös piparminttu, jonka on osoitettu vähentävän jännityspäänsärkyä. Lisäksi on tärkeä muistaa syödä, koska syömättömyys pahentaa nestehukkaa ja päänsärkyä.

”Kun syöt läpi päivän, tukee se lisämunuaisia ja luonnollista vuorokausirytmiä”, Williams kertoi Cosmopolitanille ja huomautti, että verensokerin epätasapaino voi pahentaa päänsärkyä.

Särkylääkettäkin voi käyttää, mutta vaikka kofeiinipäänsärkysi olisi todella ikävä, älä ota särkylääkettä yli suositellun annostuksen.

Kolme kikkaa käyttöön

Kofeiinipäänsärky voi saada ajattelemaan, ettei halua juoda kupillistakaan kofeiinipitoista juomaa enää koskaan. Williamsin mukaan jos aiot vähentää kofeiinin nauttimista, kannattaa se tehdä hiljalleen, jotta elimistö saa tottua kofeiinin vähenevään määrään.

Kofeiini aiheuttaa riippuvuutta. Neurologi ja migreenin asiantuntija Sara Crystalin mukaan kofeiinin määrän vähentäminen ajan mittaan on järkevää, jotta vähennät yleistä riippuvuuttasi siitä, ja näin pieni määrä kofeiinia voi vaikuttaa paljon enemmän ja myös tehostaa särkylääkkeen vaikutusta pääkivun taltuttamisessa.

Entä sitten, jos haluat varmistaa, ettei kofeiinipäänsärkyjä tule enää toiste? Cosmopolitanin mukaan paras tapa on huolehtia, että kehosi ei käy ainoastaan kofeiinin voimin, vaan vaalit luonnollista energiaasi. Williamsin mukaan nämä kolme tapaa auttavat siinä:

  • Nuku hyvät yöunet. Valmistautuessasi nukkumaan vähennä siniselle valolle altistumista ja laita laitteet sivuun vähintään puoli tuntia ennen sänkyyn menoa. Älylaitteiden valon pitäminen minimissä auttaa sinua nukkumaan paremmin.
  • Aloita päiväsi auringonpaisteella. Joka aamu tämä ei toki ole mahdollista, mutta pyri hyödyntämään tilaisuudet herätellä itseäsi auringonvalolla. Voit myös saada energiat virtaamaan juomalla 8 unssia vettä (noin 2,5dl) ja käymällä pikaisella kävelyllä aamulla ennen kuin siirryt päivän askareiden pariin.
  • Anna aivoille kunnon tauko. Stressi on merkittävä päänsärky- ja migreenilaukaisija, joten omaksu heti käyttöön jooga-/meditaatio-/hengitysharjoitusrutiini, mikä auttaa hallitsemaan stressitasoja läpi päivän. Kuka tarvitsee kallista lattea, kun voit ladata akkujasi ilmaisella meditaatiolla, vai mitä?

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.