Hymypatsaat jakavat mielipiteitä – Ovatko ne hyvä palkinto koululaiselle vai syrjivätkö ne?

Hymypatsaat jakavat mielipiteitä – Ovatko ne hyvä palkinto koululaiselle vai syrjivätkö ne?
Kuva: Robert Linder / Unsplash

Hymypatsaat ovat pitkältä ajalta tuttu juttu suomalaisissa perheissä. Ne ovat siirtyneet koristamaan monen kodin kirjahyllyä koulujen kesälomien kynnyksellä. Mikä onkaan iloisempi asia kuin se, että oma lapsi saa tuon halutun patsaan? Näitä veistoksia ei jaeta automaattisesti kaikissa kouluissa, mutta suurelle osalle lapsia ne ovat tuttu juttu.

Wikipediasta selviää, että hymyveistosten historia on pitkä. Kuvanveistäjä Heikki Nieminen suunnitteli hymypoikaveistoksen, jonka kopioita on jaettu vuodesta 1954 lähtien. Vuotta myöhemmin rinnalle otettiin jaettavaksi myös hymytyttöpatsas. Patsaiden saajiksi on tarkoitus valikoida koulusta sellaiset oppilaat, jotka toimivat reilusti ja ystävällisesti muita kohtaan. Hymypatsaan saajan täytyy ansaita patsas hyvällä käytöksellä. Patsaita ei ole mahdollista ostaa rahalla.

Kuka saa hymypatsaan?

Kouluissa on erilaisia käytäntöjä hymypatsaiden jakamiseen liittyen, kuten Wikipediasta selviää. Osassa kouluja patsaan saa kuudennella luokalla oleva oppilas, mutta joissakin kouluissa valitaan saaja jokaiselta luokalta. Tyypillisesti luokkakaverit saavat äänestää sitä henkilöä kenelle patsas heidän mielestään parhaiten sopii. Äänestäminen tapahtuu usein anonyymisti, jotta jokaisella lapsella on mahdollisuus kertoa todellinen mielipiteensä siitä, kuka hänen mielestään patsaan ansaitsisi.

Hymypatsaan voi sama oppilas saada periaatteessa useamman kerran ja näin saattaa olla joissakin kouluissa. Monessa koulussa on kuitenkin laadittu säännöksi se, että tämän tunnustuksen voi saada vain kerran kouluaikana. Tämä mahdollistaa sen, että useammat oppilaat saavat mahdollisuuden tähän palkintoon.

Hymypatsas ja kritiikki

Wikipedian kirjoituksesta selviää, että hymypatsas ei ole kaikille pelkästään iloa tuova asia. Veistosten jakaminen on saanut osakseen myös kritiikkiä. Professori Niina Junttilan mielestä “Hymypatsas suosii ekstrovertteja oppilaita, joilla on hyvät sosiaaliset taidot”. Tämä saattaa aiheuttaa sen, että hiljaisemmat ja ujommat koululaiset eivät saa patsasta, vaikka he olisivat todella ystävällisiä ja patsaan arvoisia. Yle Uutisten kirjoituksesta nousee esiin se, että patsaan saajan valitseminen oppilaiden joukosta ja sen jakaminen lisää eriarvoisuuden kokemista ja pahaa mieltä. Lisäksi äänestystulos ei ole aina paras mahdollinen, koska patsaan saattaa saada luokan suosituin oppilas, joka saattaa olla myös muiden lasten kiusaaja.

Hymyhenkilö-patsas

Perinteisesti tytöille ja pojille on jaettu eri näköiset veistokset: hymytyttö ja hymypoika. Viime aikoina keskustelua on herättänyt se, että pitäisikö patsaan olla sellainen, että yksi patsas sopisi sellaisenaan kaikille. llta-Sanomissa on esitelty ratkaisu tähän ongelmaan: Hymyhenkilö-patsas, joka on kuvanveistäjä Jarmo Vellosen suunnittelema. Patsasta on jaettu ensimmäisen kerran keväällä 2022. Uusi veistos on tullut hymytyttö ja -poika patsaiden rinnalle kolmanneksi vaihtoehdoksi. Samaan patsaaseen on yhdistetty molemmat sukupuolet ja patsasta kääntämällä eri asentoon saa näkyviin haluamansa sukupuolen.

Onko teidän perheessä saatu hymypatsaita? Mitä ajatuksia teksti herättää sinussa?

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *