Lutikat lisääntyvät – Tiedätkö kuinka toimia, jos epäilet ludeongelmaa?

Kuva: Cicero7 / Pixabay

Viime aikoina on lisääntynyt uutisointi luteista ja niitä on tavattu esimerkiksi helsinkiläisessä sairaalassa. Myös Iltalehdessä on hiljattain uutisoitu pahenevasta lutikkaongelmasta. Nämä pienet ötökät jäävät helposti ihmissilmältä piiloon, mutta ne voivat saada paljon ikävää tuhoa aikaiseksi. Siksi niiden havaitseminen ja hävittäminen mahdollisimman nopeasti on tärkeää.

Luteita on olemassa monenlaisia ja niiden koko sekä ulkonäkö vaihtelevat, kuten Wikipediassa kerrotaan. Tekstistä selviää, että osa lajeista imee ihmisestä verta ja yksi tällainen on lutikka eli seinälude. Nämä hyönteiset pysyttelevät päivisin ja valoisassa mieluiten piilossa, mutta ne eivät lähde kovin kauas majapaikastaan, joka on usein sänky tai muu huonekalu. Veren imeminen tapahtuu yöaikaan ja silloin on myös suurin todennäköisyys nähdä lutikka omin silmin. Valojen sytyttyä pimeään huoneeseen, lutikat eivät pääse salamannopeasti ihmisen katseelta piiloon, koska ne liikkuvat melko hitaasti.

Miltä lutikka näyttää?

Kooltaan aikuinen lutikka on noin puolen senttimetrin mittainen, selviää Wikipediasta. Veren imeminen lisää hiukan niiden pituutta ja muuttaa väriä ruskeammaksi. Tekstistä selvää, että ”niiden alemmat kehitysasteet ovat 1,5–4 millimetrin pituisia, vaaleampia, kerman värisestä vaalean ruskeaan, ne tarvitsevat veriaterian viikon välein muodonmuutokseen ja munimiseen. Päivittäin naaraslutikka munii jopa 4 munaa.

Mikä herättää epäilyn lutikkaongelmasta?

Useimmiten ensimmäinen asia, joka nostaa epäilyn ludeongelmasta, on ihmisen iholla olevat kutiavat purentajäljet. Monesti iholla voi havaita kolme peräkkäistä punaista jälkeä. Myös muut asiat voivat herättää epäilyn lutikoista: esimerkiksi petivaatteisiin ilmestyneet tummat pilkut (lutikoiden ulostetta) tai sängystä ja huonekaluista löytyvät munat tai niiden kuoret.

Miksi lutikat yleistyvät?

Wikipedian teksti kertoo, että lutikat olivat jo monesta Euroopan maasta hävinneet, mutta ovat jälleen yleistyneet. Tähän syynä ajatellaan olevan etenkin lisääntynyt matkustelu, jolloin nämä kutsumattomat vieraat saattavat kulkeutua tuliaisina majapaikasta omaan kotiin. Ihmiset eivät myöskään enää ole kovin tietoisia lutikoista ja niihin liittyvistä ongelmista. On myös mahdollista, että luteet siirtyvät joissain tapauksissa kerrostaloasunnoista toiseen esimerkiksi käytettyjen huonekalujen siirtelyn vuoksi. Jotta näin ei kävisi, on tärkeää noudattaa täsmällisesti hyönteistorjujan antamia toimintaohjeita.

Näitä virheitä ei kannata tehdä

Jos epäilee ludeongelmaa tai on havainnut kodissa lutikoita, täytyy ottaa nopeasti yhteyttä tuholaistorjujaan. Kotoa ei pidä heittää kiireellä mitään huonekaluja tai tavaroita pois, koska se voi levittää ludeongelmaa pahemmaksi, ohjeistetaan Iltalehdessä. Ei pidä myöskään turvautua hyönteismyrkkyihin ja suihkutella niitä itse ympäri asuntoa. Ludeongelman hoitaminen täytyy antaa asiaan perehtyneen ammattilaisen käsiin eikä asian hoitamisessa kannata viivytellä.

Teksti: Liisa

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.