Kuinka vanhempi voi tukea lapsen terveen itsetunnon kehitystä?

four boy playing ball on green grass
Kuva: Robert Collins

Lapsi, jolla on hyvä itsetunto, tuntee itsensä hyväksytyksi omana itsenään ja on ylpeä vahvuuksistaan. Vanhempi voi auttaa lasta kehittämään terveen itsetunnon.

Hyvällä itsetunnolla varustetun lapsen näkemys itsestään ja taidoistaan on positiivinen. Sen sijaan lapset, joilla on heikko itsetunto, ovat usein itsekriittisiä ja ankaria itseään kohtaan. He saattavat tuntea olevansa huonompia kuin muut ja kiinnittävät huomionsa onnistumisien sijasta epäonnistumisiin. Heillä ei usein ole itseluottamusta eivätkä he usko osaavansa tehdä asioita hyvin.

Hyvä itsetunto saa yrittämään uudestaan epäonnistumisen jälkeen

Hyvällä itsetunnolla on paljon positiivisia vaikutuksia lapsen kehitykseen. Lapsi, jolla on hyvä itsetunto, yrittää rohkeammin uusia asioita eikä anna periksi, vaikka ei heti onnistuisi. Hyvä itsetunto toimii mielen suojana virheitä vastaan. Jos lapsi ei kykene käsittelemään virheitä oikealla tavalla, hän saattaa masentua ja menettää kokeilunhalunsa epäonnistuessaan.

Jos itsetunto on heikko, lapsi saattaa kokea itsensä epävarmaksi uusissa tilanteissa. Hän saattaa esimerkiksi ajatella, että muut eivät pidä hänestä ja hän saattaa vetäytyä omiin oloihinsa. Huonon itsetunnon omaava lapsi ei myöskään aina osaa niin tehokkaasti käsitellä tilanteita, joissa hän tekee virheitä.

Itsetunto alkaa kehittymään jo hyvin nuorella iällä

Jos vanhemmat kohtelevat lastaan rakastavasti ja näyttävät tälle avoimesti hyväksyntänsä, lapselle usein kehittyy terve itsetunto jo vauvavuosista alkaen. Kun lapsi kasvaa ja oppii uusia taitoja, hän usein mielellään esittelee niitä vanhemmilleen. Jos lapsi näkee vanhempien kasvoilla ja elekielessä hyväksyntää, tämä saa aikaan mielihyvän tunnetta. Mielihyvän tunne kannustaa lasta jatkamaan uusien asioiden opettelua, jotta hän voi jälleen tehdä vaikutuksen vanhempiinsa. Jokaisella kerralla kun lapsi harjoittelee uusia asioita, hänen itsetunnollaan on mahdollisuus kehittyä vahvemmaksi.

Vanhempien kehu on tärkein kannustin

Kun vanhemmat haluavat auttaa lastaan kehittämään hyvän itsetunnon, heidän kannattaa kannustaa ja kehua lasta tämän onnistuessa, mutta kuitenkin välttää ylilyöntejä. Lapsi vaistoaa helposti, jos kehu ei ole ansaittu. Tällöin kehuminen saattaa menettää uskottavuutensa ja sitä myöten tehokkuuteensa kannustimena.

Myös hyvää yritystä tulee kehua

Pelkän lopputuloksen sijaan vanhempien kannattaa kehua myös lapsen yritystä saavuttaa lopputulos. Sen sijaan, että lasta kehutaan vain, kun hän esimerkiksi saa hyvän arvosanan koulussa, häntä voi kehua myös silloin, kun hän yrittää parhaansa kokeessa. Vaikka lapsi ei onnistuisi täysin toivotulla tavalla, hyvä yritys on silti palkitsemisen arvoinen asia. Yrityksestä kehuminen kannustaa lasta jatkossakin yrittämään parhaansa. Mikäli kehutaan vain tuloksista, lapsi saattaa lakata yrittämästä, jos tuloksia ei tule.

Tärkeimpänä lapsen itsetunnon vahvistajana toimii usein vanhemman oma esimerkki. Olemalla hyvä roolimalli vanhempi voi antaa lapselleen työkalut hyvän itsetunnon rakentamiseen, mistä on lapselle korvaamatonta hyötyä myöhemmässä elämässä.

Lähde: Kids Health

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.