Millaista hyötyä lapsi voi saada pelaamisesta tulevaa elämäänsä varten?

Millaista hyötyä lapsi voi saada pelaamisesta tulevaa elämäänsä varten?
Kuva: Kelly Sikkema

Pelaamista ei nähdä enää yhtä haitallisena tapana lapselle kuin vielä joitakin vuosia sitten. Toki kohtuus kaikessa pätee myös pelaamiseen.

Nykymaailmassa digitaitojen hallinta alkaa olla jopa kriittisen tärkeää yhteiskunnassa toimimisen kannalta. Aiempina vuosina on ollut joten kuten mahdollista selviytyä ilman digilaitteita, mutta tämä muuttuu koko ajan haastavammaksi.

Tyypillisesti ilman digilaitteita ovat eläneet yhteiskunnan vanhimmat jäsenet, joiden lapsuudessa ei laitteista ollut vielä tietoakaan. Vanhempien ihmisten saattaa olla erilaisista syistä haastavampaa oppia uusia taitoja verratuna nuorempiin. Tämä on eräs syy, miksi suhteellisesti suurempi osa vanhemmasta väestöstä on tietoisesti jättäytynyt digimaailman ulkopuolelle.

Digitaitoja osaamaton mummo tulee jäämään ihmistyyppinä historiaan

Siinä vaiheessa, kun tämän päivän lapset ovat nuoria aikuisia, puhumattakaan siitä kun he ovat vanhoja, maailma on luultavasti jälleen muuttunut dramaattisesti mitä tulee digiteknologiaan. Selviytyminen ilman riittäviä digitaitoja muuttuu jatkuvasti vaikeammaksi. Tulevaisuudessa ei enää ole mahdollista olla se herttainen naapurin mummo, joka ei halua maksaa laskuja netissä tai käyttää kännykkää. Muita vaihtoehtoja ei enää yksinkertaisesti ole kuin toimia digimaailmassa.

Äkkiseltään voisi ajatella, että nykylapset oppivat automaattisesti yhteiskunnassa tarvitsemansa digitaidot, koska jo älypuhelimen käyttö edellyttää perusasioiden hallintaa ja käytännössä kaikki lapset saavat jossakin vaiheessa älypuhelimen. Asia ei kuitenkaan ole näin yksioikoinen. Tulevaisuudessa pelkkä älypuhelimen käytön hallinta katsotaan pelkäksi perustaidoksi, jota pidetään oletusarvona sen sijaan, että katsottaisi, että henkilö on osaava digiasioissa. Jos lapsi ei älypuhelimen käytön lisäksi hallitse muunlaisia digitaitoja, hän saattaa tulevaisuudessa joutua eriarvoiseen asemaan muiden ihmisten kanssa, joiden taidot ovat laajemmat.

Pelaaminen opettaa tehokkaasti digiyhteiskunnassa tarpeellisia taitoja

Pelaaminen antaa lapselle monia sellaisia digimaailmaan liittyviä valmiuksia, joita ei muualta käytännössä saa. Tietokonepeleihin liittyy paljon muutakin kuin pelkkä pelaaminen. Sen lisäksi, että pelaaminen usein kehittää reaktiokykyä ja ongelmanratkaisukykyä, peleistä kiinnostuneet lapset ovat usein kiinnostuneita pelien kautta myös muista tietokoneisiin liittyvistä asioista.

Tietynlaiset pelit edellyttävät tietynlaista tietokoneen kokoonpanoa ja muita järjestelmän yksityiskohtia. Peleistä kiinnostunut lapsi usein oppii paljon myös tietokoneista varmistaessaan, että pelit ovat yhteensopivia hänen järjestelmänsä kanssa. Usein lapsi samalla kiinnostuu muistakin tietokoneisiin liittyvistä asioista, kuten ohjelmoinnista. Tämänkaltaisista taidoista ja tietokoneisiin liittyvästä ymmärryksestä on lapselle paljon hyötyä myöhemmässä elämässä.

Jos kuitenkin tuntuu siltä, että lapsen pelaaminen on mennyt liiallisuuksiin, Empowering Parents-sivustolta voi lukea hyviä vinkkejä siitä, kuinka pelaamista voi rajoittaa.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *