Torkutatko aamuisin? Saatat olla kroonisesti väsynyt, toteaa tutkimus

Kuva: Pexels/Miriam Alonso

Yhdysvalloissa sijaitsevassa Notre Damen yliopistossa on tehty tutkimusta herätyskellon ja torkuttamisen vaikutuksista verrattuna siihen, että heräisi luonnostaan. Valitettavasti tulokset eivät ole kovin mieluisia, ainakaan torkuttajien kannalta.

Laitat ennen unille menoa herätyskellon soimaan aamuksi, mutta kun se lopulta soi, painat torkkunappia. Viisi minuuttia vielä, ehkä toisetkin viisi. Kuulostaako tutulta? Tutkimuksen mukaan se voi kertoa paljon väsymyksestäsi.

Tutkimuksen mukaan herätyskelloa käyttävät ihmiset heräävät väsyneempinä kuin ihmiset, jotka eivät tarvitse herätyskelloa, kertoo Metro. Jos vielä torkutat herätyksiäsi, voi se olla merkki siitä, että olet kroonisesti väsynyt.

Tutkijat totesivat, että he, jotka tarvitsevat keinotekoista stimulaattoria (kuten herätyskello) herätäkseen, tuntevat olonsa uneliaammaksi, koska herätys häiritsee luonnollista unirytmiä. Tämä häiriintynyt uni voi vuorostaan johtaa siihen, että nauttii enemmän kofeiinia, mikä taas voi johtaa viivästyneeseen uneen ja siten lisätä uneliaisuutta.

Luonnostaan, omia aikojaan, heräävät sen sijaan nukkuivat pidempään ja he joutuivat turvautumaan vähemmän kofeiinin piristävään voimaan. Metron mukaan asiantuntijat selittivät, että luonnostaan herätessä keho kokee stressireaktion, joka saa tuntemaan olon valppaammaksi aamulla, mutta herätyskelloa käyttäessä tämä luonnollinen stressireaktio jää pois, mikä johtaa keskeytyneeseen unisykliin.

Tutkimuksessa paljastui myös, että naiset käyttävät torkutusta 50 prosenttia todennäköisemmin kuin miehet. Torkuttajien todettiin kuitenkin kokevan enemmän häiriöitä unen aikana.

Torkutuksen ja väsymyksen kierre

Tutkimukseen osallistui 450 kokopäivätyössä olevaa aikuista amerikkalaista, jotka vastasivat tutkimuksessa kyselyyn. Lisäksi tutkimuksessa käytettiin dataa, jota saatiin unen kestoa ja sydämen sykettä mittaavista laitteista, joita osallistujat käyttivät nukkuessaan.

Metron mukaan tutkimusta johtanut tohtori Stephen Mattingly sanoi, että suurin osa torkutukseen liittyvästä tiedosta on peräisin uneen, stressiin ja vastaaviin tapoihin liittyvästä datasta.

”Herätyskelloissa, älypuhelimissa, niissä kaikissa on torkutusmahdollisuus. Terveyden ammattilaiset yleensä vastustavat torkuttamisen käyttöä, mutta kun etsimme siitä kunnon faktatietoja, ei sellaista löytynyt”, hän kommentoi.

”Nyt meillä on dataa, jolla todistaa miten yleistä torkuttaminen on – ja on edelleen paljon, mitä emme tiedä. Niin monet ihmiset torkuttavat, koska niin monet ihmiset ovat kroonisesti väsyneitä”, Mattingle totesi.

Metron mukaan tästä on syntynyt eräänlainen kierre: torkutat, koska olet väsynyt, sitten olet väsynyt häiriintyneen unen takia, minkä myötä juot kofeiinia ja se saattaa pitää sinut taas hereillä. Pitämällä huolta, että nukut laadukkaat yöunet, voi tämä kierre katketa.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.