Vanhemman tissuttelulla voi olla monia negatiivisia vaikutuksia

Vanhemman tissuttelulla voi olla monia negatiivisia vaikutuksia
Kuva: Ales Maze

Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan noin joka viides nuori Suomessa kokee vanhempansa alkoholinkäytön haittaavan elämäänsä. Runsaalla juomisella on usein häiritsevä vaikutus lapsen ja vanhemman suhteeseen.

Monessa kodissa alkoholia osataan käyttää kohtuudella eikä se muodosta ongelmaa perhe-elämälle. Kaikissa perheissä asiat eivät kuitenkaan ole yhtä hyvällä mallilla. Toisinaan vanhempi ei itse koe lisääntynyttä alkoholinkäyttöään ongelmaksi, mutta se vaikuttaa silti hänen läheisiinsä.

Säännöllinen runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa kehoon ja mieleen monin tavoin. Ihminen saattaa tottua alkoholin läsnäoloon elimistössään, eikä enää jonkin ajan päästä välttämättä itse havaitse, millä tavoin alkoholi muuttaa esimerkiksi hänen käyttäytymistään. Myös unen laatuun alkoholilla on voimakas vaikutus. Liiallinen alkoholinkäyttö heikentää unen laatua ja aiheuttaa sitä kautta muita haitallisia vaikutuksia. Jo pari lasillista viiniä säännöllisesti iltaisin nautittuna riittää heikentämään unen virkistävää vaikutusta. Tällöin ihminen ei saa käytännössä levättyä niin tehokkaasti kuin ilman alkoholia ja hän saattaa kokea aamulla olonsa väsyneeksi ja ärtyneeksi.

Usein alkoholin vaikutuksen elämäänsä huomaa itse vasta siinä vaiheessa, kun ihminen tekee päätöksen pitää taukoa alkoholista. Jo lyhyt tauko riittää usein havahduttamaan siihen, kuinka paljon enemmän energiaa saa käyttöönsä, kun alkoholin piiloväsyttävä vaikutus jää pois. Henkiset muutokset ovat myös usein suuria. Jos ihminen on kokemut itsensä esimerkiksi masentuneeksi, olo saattaa parantua merkittävästi alkoholin jäädessä pois. Toki masennukseen voi olla muitakin syitä ja jos oireet ovat voimakkaita, kannattaa aina hakeutua lääkäriin.

Alkoholinkäyttöä on usein vaikea ottaa puheeksi

Juominen on usein niin sensitiivinen asia, että sitä on vaikeaa ottaa puheeksi läheisen kanssa. On tavallista, että tissutteleva läheinen kokee huolen ilmauksen hyökkäävänä ja menee puolustuskannalle. Tällöin on yleensä vaikeaa saada rakentavaa keskustelua aikaiseksi. Ideaalisin tilanne on sellainen, jossa tissuttelija itsekin on jo havahtunut tilanteeseensa, vaikka ei vielä ole pystynyt tekemään lopullista päätöstä tehdä elämänmuutos. Tällaisessakaan tilanteessa ei läheisten usein kannata liian voimakkaasti lähteä alleviivaamaan alkoholin vaikutuksia, sillä se saattaa vain vahvistaa puolustusreaktiota. Usein ihmiselle on vaikeaa kuulla itsestään negatiivisia asioita, varsinkin jos hän tietää niiden olevan totta. Paras asennoituminen on olla tukena, kuunnella ja kannustaa toista hänen pyrkimyksessään vähentää juomista.

Usein ihminen kykenee tekemään lopullisen irtautumisen haitallisesta tavasta vasta sitten, kun on kunnolla jäsentänyt asian mielessään. Toisinaan tämä tapahtuu nopeasti, joskus siihen saattaa kulua vuosia. Ei ole mitään tiettyä aikaikkunaa, jossa nämä asiat yleensä tapahtuvat, vaan jokainen ihminen on erilainen. Tärkeintä on, että ihmisellä itsellään on halu muuttaa elämäänsä. Ilman tätä muutoksesta usein ei tule pysyvää.

Lähde ja lisätietoa vanhemman liiallisesta alkoholinkäytöstä: Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *