Vanhemman hoivavietti on usein niin voimakas, että oman lapsen näkeminen sairaana tuntuu todella pahalta, vaikka kyseessä olisi tavallinen nuha. Punoittavat posket ja kuumeiset silmät saavat vanhemman sydämen käpristymään huolesta. Kuinka omaa stressitasoaan voisi laskea lapsen sairastaessa?
Kun lapsi sairastaa, huoli usein kalvaa vanhemman mieltä. Moni vanhempi tietää välittömästi, mitä toinen vanhempi tarkoittaa, kun hän kuvailee heräävänsä keskellä yötä varmistamaan, että lapsi yhä hengittää. Varsinkin vauva-aikana tämä toiminta tulee tutuksi monelle vanhemmalle. Vaikka lapsi kasvaa, huolehtimisen määrä ei välttämättä vähene.
Huolentunnetta voi helpottaa, jos vanhempi muistuttaa itseään, että lähes jokaisessa perheessä koetaan täsmälleen samanlaisia nuhaan ja flunssaan liittyviä tilanteita ilman, että lapselle seuraa pahempaa kuin jonkin aikaa kestävää nenän valumista, kurkun käheyttä ja muuta epämukavaa oloa. Toki monesti eräs vanhemman surun aiheuttaja on juuri lapsen epämukava olo. Vaikka vanhempi tietää, että tauti itsessään ei ole vakava, tuntuu pahalta, että omalla lapsella on huono olla.
Huoli voi pahimmillaan hallita vanhemman koko arkea
Äärimmäisissä tapauksissa vanhemman on vaikeaa keskittyä muihin asioihin lapsen sairastaessa. Tämä saattaa pahimmillaan jopa haitata vanhemman töitä, kun mielessä pyörii vain lapsen tilanne. Jos lapsi vaikkapa nukkuu toisessa huoneessa, vanhemmalla saattaa olla tarve käydä jatkuvasti katsomassa, että hänellä on kaikki hyvin silloinkin, kun lapsi on jo ohittanut vauvaiän.
Mistä tahansa asiasta huolehtiminen on stressaavaa, jos huolehtimista ei pysty lopettamaan. Joillakin ihmisillä huolehtiminen on muodostunut tavaksi, johon mieli automaattisesti solahtaa silloinkin, kun suurta syytä huoleen ei oikeasti ole.
Tällöin saattaa auttaa, jos aktiivisesti tiedostaa, että itsellään on tällainen luonteenpiirre ja taipumus huolehtimiseen. Tällöin voi todeta itselleen huolen vallatessa mielen, että tässä tämä tuttu tunne taas tuli, mutta tunteen ei tarvitse antaa ottaa valtaa. Päinvastoin, jos huolen iskiessä mieleen selvästi tunnistaa tilanteen sellaiseksi, että huolehtimisesta ei ole mitään käytännön hyötyä vaan ehkä päinvastoin vain haittaa, voi antaa itselleen luvan olla huolehtimatta.
Sairauksien googlettaminen ei välttämättä kannata
Moni pienen lapsen vanhempi tietää tunteen, kun lapsen sairastuessa mielessä risteilevät miljoonat pahat vaihtoehdot. Lapsen oireet tuntuvat googletuksen perusteella sopivan vaikka kuinka moneen vakavaan sairauteen. Vanhempi saattaa tällöin alkaa seurailla lasta jopa liian tarkalla silmällä ja nähdä oireita sielläkin, missä niitä ei todellisuudessa ole.
Jos kokee voimakasta halua googlettaa lapsen oireita, kannattaa sanoa itselleen, että erilaisten sairauksien pelosta ei lopulta ole lapselle sillä hetkellä mitään hyötyä. Paljon enemmän lapsi hyötyy vanhemman hoivasta ja aktiivisesta läsnäolosta. Moni vanhempi huomaa stressin määrän helpottavan jo sen seurauksena, että malttaa jättää googletuksen hieman vähemmälle lapsen sairastuessa.
Lähde: Parents
Teksti: Sonja