Edunvalvontavaltuutus suojaa puolisoa ja muuta perhettä toisen vanhemman sairastuessa

man and woman holding hands together with boy and girl looking at green trees during day
Kuva: Ioann-Mark Kuznietsov

Edunvalvontavaltuutus suojaa toista vanhempaa ja muuta perhettä tilanteessa, jossa toinen vanhempi on menettänyt kyvyn päättää itse asioistaan. Ilman valtuutusta esimerkiksi yhteisen kodin myyminen voi osoittautua vaikeaksi, jos perhe ei yhden vanhemman tuloilla enää pysty asumaan vanhassa kodissa.

Edunvalvontavaltuutus liitetään usein ajatustasolla vanhuuteen ja raihnaisuuteen. Lehtijutuissa usein kuvaillaan, kuinka muistisairas vanhus on joutunut pinteeseen, kun sairaus on edennyt nopeasti eikä hän enää kykene päättämään omista asioistaan, mutta koska edunvalvontavaltuutusta ei ole tehty, sukulaiset eivät voi häntä auttaa.

Ääritapauksissa vanhusta voidaan pitää oikeustoimikelpoisena ja vastuussa esimerkiksi itse tekemistään holtittomista tavaratilauksista tai muista heräteostoista. Usein saa lukea lehdistä tilanteista, joissa muistisairas vanhus on esimerkiksi suostunut puhelinmyynnissä tilaamaan kalliita tuotteita, joita ei kykenekään maksamaan. Sukulaiset voivat tällaisissa tilanteissa yrittää peruuttaa tilauksia, mutta asia on ongelmallinen, jos vanhus lain silmissä on yhä täysin oikeustoimikelpoinen.

Sama tilanne voi tulla eteen, jos esimerkiksi toinen vanhempi sairastuu vakavasti, eikä pysty hoitamaan asioitaan. Toiselle vanhemmalle saattaa tulla täytenä yllätyksenä, että hän ei voikaan hoitaa sairastuneen puolison puolesta tietyntyyppisiä asioita ilman voimassa olevaa edunvalvontavaltuutusta.

Toisen vanhemman sairastuminen voi tehdä esimerkiksi yhteisen asuntovelan hoitamisesta haasteellista

Jokainen toivoo, että omalle tai rakkaiden kohdalle ei osuisi vakavaa sairastumista tai muuta surullista asiaa. Joka päivä jollekin perheelle tällaisia asioita kuitenkin tapahtuu jossain päin maailmaa. Jos pahin tilanne osuu omalle kohdalle ja perheen toinen vanhempi joutuu esimerkiksi onnettomuuteen, jonka seurauksena hän saa aivovaurion eikä kykene johonkin aikaan tai pysyvästi hoitamaan asioitaan, toinen puoliso ja muu perhe saattaa jäädä taloudellisesti tukalaan tilanteeseen, jos esimerkiksi yhteistä asuntovelkaa on paljon.

Tällaisessa tilanteessa edunvalvontavaltuutus saattaa osoittautua ratkaisevaksi pelastukseksi, joka mahdollistaa sen, että toinen puoliso pystyy hoitamaan perheen taloutta ja muita asioita siten kuin parhaaksi katsoo. Edunvalvontavaltuutukseen voi kirjata tarkasti, minkälaisia oikeuksia haluaa antaa toiselle puolisolle hätätilanteen osuessa kohdalle. Mitä tarkemmin asiat on kirjattu ylös, sitä varmemmin valtuutuksen antaneen puolison tahtoa voi hätätilanteessa noudattaa.

Moni ei ole tullut ajatelleeksi, että edunvalvontavaltuutus on tarpeellinen

Ruuhkavuosien keskellä monelle vanhemmalle ei välttämättä ole tullut mieleen, mitä käytännössä tapahtuu, jos hänelle sattuu jotain. Edunvalvontavaltuutuksen teko keventää mieltä samaan tapaan kuin vakuutuksen ottaminen: vaikka se ei suojaa vahingon mahdollisuudelta, se kuitenkin antaa turvaa ajalle vahingon jälkeen.

Apu-lehdessä on kuvailtu tärkeimpiä huomioonotettavia seikkoja, jotka liittyvät edunvalvontavaltuutuksen tekoon. Valtuutus kannattaa tehdä jo huomattavasti ennen eläkeikää, sillä odottamaton tilanne voi osua kohdalle koska vain. Valtuutuksen teossa kannattaa käyttää apuna asiantuntijaa, jotta valtuutus varmasti on lainvoimainen.

Lähde ja lisätietoa: Apu

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)