Entä jos kollegat eivät suhtaudu hyvin sairaan lapsen hoitoon kotona?

Entä jos kollegat eivät suhtaudu hyvin sairaan lapsen hoitoon kotona?
Kuva: Kelly Sikkema

Monille ruuhkavuosien keskellä taiteileville vanhemmille on tuttua tilanne, että täysin yllättäen joutuu jäämään kotiin sairaan lapsen kanssa. Joskus tämä saattaa aiheuttaa paljon stressiä, varsinkin jos vanhemman työ on sellaista, että poisjäänti lisää kollegoiden työtaakkaa.

Parhaassa tapauksessa kollegat ovat ymmärtäväisiä eikä ongelmia tule. Kenties kollegoilla on omiakin lapsia ja he siksi tietävät, että joskus tilanteille ei yksinkertaisesti voi mitään. Toisinaan saattaa kuitenkin olla, että kollegoilta ei heru ymmärrystä yhden työntekijän toistuville poissaoloille esimerkiksi syysflunssakierteen aikana.

Tilanne saattaa olla vaikeaa ulkopuolisen hahmottaa varsinkin, jos kollegoilla itsellään ei ole lapsia, eikä siis omakohtaista kokemusta siitä, millaista on kun vanhempi tietää heti aamulla, että niiskuttavan lapsen hoitoonvienti merkitsee sitä, että jossain vaiheessa päivää tulee soitto ja pyyntö hakea lapsi kotiin. Ylipäätään harva vanhempi haluaa viedä lapsensa sairaana hoitoon, vaan mieluumin antaa pienen potilaan toipua kotona.

Etätyöpäivä sairaan lapsen kanssa on usein tuomittu jäämään tyngäksi

Joskus vanhemman työ on sellaista, että sitä pystyy tekemään myös etänä. Tällöin hän saattaa kyetä tekemään jonkin verran töitä samalla, kun hoitaa lasta. Kaikki vanhemmat, jotka ovat sairasta lasta kotona hoitaneet kuitenkin tietävät, että on käytännössä hyvin hankalaa pystyä keskittymään töihin, kun lapsi tämän tästä vaatii huomiota.

Toki asiaan vaikuttaa paljon lapsen ikä. Hiukan vanhempi lapsi osaa jo viihdyttää itseään esimerkiksi lukemalla kirjaa, jolloin vanhemmalla todella on mahdollisuus keskittyä töihinsä. Nuorempi lapsi usein vaatii paljon huomiota aikuiselta.

Kollegoiden nihkeä suhtautuminen kannattaa ottaa puheeksi

Jos kollegat suhtautuvat nihkeästi lapsen kanssa kotiinjäämiseen, kannattaa asiasta pyrkiä keskustelemaan hyvässä hengessä. Tarvittaessa esihenkilöä voi pyytää toimimaan välikätenä tilanteessa. Jos kaikki on muuten hyvin työpaikalla, eivät poissaolot yleensä ole ongelma.

Tilapäinen hoitovapaa on aina vanhemman oikeus, jonka ei pitäisi herättää minkäänlaista närää. Joskus kollegoiden pinnan alla kytevä käsittelemätön ärtymys saattaa kuitenkin hankaloittaa työntekoa yllättävillä tavoilla. Joskus ilmapiiri työpaikalla saattaa huonontua niin, että työntekokin voi kärsiä. Jos työpaikalla ilmenee kyräilyä ja pahan puhumista selän takana, se usein laskee työnteon tehokkuutta ja saattaa jopa lisätä poissaoloja. Äärimmäisissä tapauksissa tilanne ajautuu sellaiseen umpisolmuun, että työntekijä saattaa kokea ainoana ulospääsynä työpaikan vaihtamisen.

Ennen kuin tilanne pääsee huonontumaan tähän pisteeseen, on onneksi paljon mitä voi tehdä. Tärkeintä on ottaa asia puheeksi työpaikalla, jos kokee, että ilmapiiri on alkanut mennä huonompaan suuntaan. Monesti ihmiset eivät tiedosta, että pienillä sanoilla ja teoilla on toisiin ihmisiin voimakas vaikutus. Väärintulkinnat ovat helppoja varsinkin sensitiivisissä asioissa, kuten työpoissaoloissa. Parhaassa tapauksessa avoin keskustelu puhdistaa ilmaa, kaikkien mieli kevenee ja työnteko yhdessä sujuu jälleen paremmin.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *