Muista osallistua kohdunkaulan syövän seulontaan kutsun tullessa – seulonnat pelastavat satoja henkiä vuodessa

Kuva: Pexels/Gustavo Fring

30-65-vuotiaat naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein ja osassa kunnista kutsutaan myös 25-vuotiaat naiset. Seulontatietoja toimitetaan Suomen Syöpärekisteriin, joka arvioi seulonnan laatua ja vaikuttavuuta julkaisten myös vuosikatsauksia seulonnoista.

Syöpärekisteri on julkaissut tuoreen kohdunkaulasyövän seulonnan vuosikatsauksen, jonka mukaan vuoden 2020 aikana seulonnassa todettiin 28 kohdunkaulasyöpää ja 883 vakavaa esiastetta. Syöpäjärjestöjen mukaan Suomessa diagnosoidaan vuosittain noin 170 kohdunkaulasyöpää, mikä tarkoittaa sitä, että seulonnoissa havaitaan tapauksista vain noin kuudesosa.

”Seulontaikäisten syövistä vain kolmannes havaitaan seulonnassa, kun taas lähes puolet niistä todetaan naisilla, jotka eivät ole osallistuneet seulontaan diagnoosia edeltävän viiden vuoden aikana”, kohdunkaulasyövän seulonnan kehittämispäällikkö Veli-Matti Partanen Suomen Syöpärekisteristä kertoo tiedotteessa.

Partasen mukaan seulontaohjelman vaikuttavuuden parantamisessa keskeisintä olisi osallistumisaktiivisuuden nostaminen. Kohdunkaulasyövän seulontaan osallistuu 70 prosenttia kutsutuista naisista, eli noin joka kolmas jättää osallistumatta seulontaan.

”Erityisesti matalammin koulutettujen ja äidinkielenään muita kuin kotimaisia kieliä puhuvien seulontaosallistumisessa on parannettavaa”, Partanen toteaa ja jatkaa:

”Hyvä uutinen on se, että 25-44-vuotiaiden ikäryhmässä osallistumisaktiivisuus on viime vuosina jonkin verran lisääntynyt, vaikka se on edelleen alhaisempaa kuin vanhemmilla naisilla.”

Papa-testi jäämässä historiaan

Syöpäjärjestöjen mukaan lähivuosina kohdunkaulan syövän seulontaohjelmaan kohdistuu useita merkittäviä muutoksia. Esimerkiksi perinteinen seulontanäyte, Papa-testi, ollaan korvaamassa HPV-testillä läpi koko Suomen, sillä HPV-testin on osoitettu havaitsevan herkemmin esiasteita.

Syöpäseulontojen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta lähtien, mikä Partasen mukaan helpottaa seulonnan kansallista koordinointia. Kehittämispäällikkö toteaa, että on tärkeää varmistaa, että alueet noudattavat heti ensi vuodesta lähtien parhaita käytäntöjä seulontojen toteuttamisessa.

”Kansallisen syöpäseulonnan ohjausryhmän alaisuudessa toimiva kohdunkaulasyövän seulonnan asiantuntijaryhmä on juuri päivittänyt suosituksiaan, joissa hyvinvointialueita ohjataan siirtymään ensisijaisesti HPV-seulontaan”, Partanen sanoo tiedotteessa.

”Toisena merkittävänä muutoksena on HPV-rokotettujen ikäluok­kien tuleminen seulontaikäisiksi. Seulontaväliä voidaan luultavasti turvallisesti pidentää rokotetussa väestössä”, hän lisää.

Pandemian vaikutuksia seulontaan seurattava

Kohdunkaulasyövän seulonnan vuosikatsauksesta ilmenee, miten keväällä 2020 puhjennut koronaviruspandemia vaikutti kohdunkaulasyövän seulontaan. Osa kunnista keskeytti seulonnat keväällä, mutta jatkoi niitä kuitenkin saman vuoden syksynä aktiivisesti.

”Seulontaosallistuminen kohosi aiempia vuosia vastaavalle tasolle, sillä naisia osallistui seulontaan vielä seuraavan vuoden puolella”, Partanen kertoo.

”Koronapandemian vaikutuksia kohdunkaulasyövän seulontaan pitää yhä seurata, koska sen aiheuttama paine terveydenhuoltoon ja jonojen pidentyminen voi heijastua seulontaohjelmaan esimerkiksi hidastamalla jatkotutkimuksiin pääsyä”, hän päättää.

Lisätietoa syöpäseulonnoista löydät esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta täällä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)