Nykyisessä hektisessä maailmassa ihminen usein joutuu taiteilemaan jaksamisensa äärirajoilla. Lapselle on paljon hyötyä rentoutumistekniikoiden harjoittelusta.
Usein kuulee sanottavan, että entisaikaan elämä oli vähemmän stressaavaa ja monin tavoin helpompaa. Asiat tuskin ovat aivan näin mustavalkoisia. Entisaikaan oli luonnollisesti myös haasteita, mutta ne olivat luonteeltaan erilaisia kuin nykypäivänä. Esimerkiksi useisiin sairauksiin ei ollut lääkkeitä, minkä seurauksena moni sellainen sairaus, joka tänä päivänä on helposti hoidettavissa, saattoi tappaa tai invalidisoida vakavasti. Sosiaaliturvaa ei myöskään ollut, joten jos ei pystynyt itse tarjoamaan elantoaan itselleen ja perheelleen, nälkäkuolema oli täysin realistinen mahdollisuus. Jos polttopuita ei ollut, värjöteltiin tuvassa kylmässä. Stressaavia asioita riitti myös entisaikaan mielin määrin.
Nyky-yhteiskunta on monin tavoin toisenlainen. Tietoyhteiskunnassa ihmiset kokevat hyvin erilaista stressiä kuin aiemmin. Somen aikakaudella moni lapsi ja nuori altistuu suunnattomille ulkonäkö- ja muunkaltaisille suorituspaineille pienestä pitäen. Työelämään siirryttäessä sama trendi usein jatkuu. Tehokkuus ja tulos ovat usein tärkeintä työmaailmassa. Näihin tavoitteisiin pääsyä auttaa usein sosiaalinen lahjakkuus ja kyky verkostoitua. Jos näitä kykyjä ei ole, saattaa ihminen helposti kokea huonommuutta verrattuna muihin. Ujompi ihminen saattaa myös helposti jäädä muiden jalkoihin, kun rohkeammat raivaavat tietään eteen- ja ylöspäin toisinaan varsin rankallakin kyynärpäätekniikalla.
Hyvä stressinsietokyky auttaa lasta myöhemmässä elämässä
Nykymaailman kovien vaatimusten takia eräs tärkeimmistä taidoista, jonka vanhemmat voivat lapselleen opettaa, on kyky tarvittaessa rentoutua sekä hallita ja sietää stressintunnetta. Ihmisen yksilöllinen stressinsietokyky on useiden tekijöiden summa, johon vaikuttaa moni seikka, kuten esimerkiksi persoonallisuuspiirteet ja elämänkokemukset. Vaikka stressinsietokyky ei ole sellainen taito, jonka voi takuuvarmasti toiselle opettaa, silti tiettyjä rentoutumiseen ja stressinhallintaan liittyviä perusteita voi opettaa lapselle auttamaan ja tukemaan häntä elämässä. Esimerkiksi erilaiset Mindfulness-tekniikat muodostavat erinomaisen työkalupakin rentoutumisen ja stressinhallinnan harjoittelun opetteluun.
Tietoinen läsnäolo ja hetkeen keskittyminen rauhoittaa
Mindfulnessilla tarkoitetaan tietoista läsnäoloa käsillä olevassa hetkessä. Mieltä rentouttaa, kun ihminen tiedostaa, että mennyt hetki on jo jäänyt taakse, eivätkä menneisyydessä sattuneet negatiiviset asiat enää ole läsnä tässä hetkessä vahingoittamassa itseä. Myös tulevaisuus on vasta nurkan takana, siksi sitäkään ei kannata etukäteen surra ainakaan siinä määrin, että asiaan laittaisi runsaasti henkisiä voimavarojaan.
Tällaisen ajattelutyylin oppiminen pienestä pitäen saattaa auttaa lasta hallitsemaan paremmin tunteitaan, kun hän aikuisena kohtaa erilaisia stressaavia tilanteita. Very Well Family-sivustolta voi lukea lisää Mindfulnessista ja vinkkejä siitä, kuinka lapselle voi opettaa tunnetaitojen hallintaa erilaisilla käytännön harjoitteilla.
Teksti: Sonja
Ei vielä kommentteja