Hoitamaton tyypin 1 diabetes uhkaa lapsen henkeä – oireita huomattua on toimittava välittömästi

Kuva: Pexels/Artem Podrez

Tyypin 1 diabetes on autoimmuunisairaus, joka johtuu Terveyskirjaston mukaan haiman insuliinituotannon sammumisesta. Diabetesliiton mukaan insuliini on elintärkeä hormoni, jota ilman ihminen ei pysty elämään ja se säätelee energia-aineenvaihduntaa.

Tyypin 1 diabeteksen oireet on erittäin tärkeä tunnistaa ajoissa, koska hoitamattomana sen seurauksena voi olla happomyrkytys, eli ketoasidoosi. Tämä on Diabetesliiton mukaan lapsen henkeä uhkaava tila ja se vaatii tehohoitoa, joka tyypillisesti kestää muutamia päiviä.

Diabetesliitto on muistuttanut, millaisia tyypin 1 diabeteksen oireet ovat. Sairastumisesta voivat kieliä se, että:

  • lapsi juo ja pissaa aiempaa enemmän
  • yökuivaksi oppinut lapsi alkaa kastella uudelleen
  • lapsi on väsynyt ja ruokahaluton
  • lapsi saattaa olla pahoinvoiva ja oksennella
  • lapsi vaikuttaa laihtuneen
  • oireiden jatkuessa lapsen hengityksestä tulee huokuvaa ja siinä voi olla asetonin haju

Diabetekseen sairastunut lapsi tarvitsee heti sairaalahoitoa sekä loppuelämän kestävää insuliinilääkitystä. Kun hoito päästään aloittamaan mahdollisimman varhain, voidaan tehohoitoa vaativalta happomyrkytykseltä välttyä ja lapsen vointi kohenee nopeammin.

Diabetesliiton mukaan diabetesepäily on aina syy viedä lapsi päivystykseen terveyskeskukseen tai sairaalaan.

Happomyrkytykset lisääntyneet

Suomessa sairastuu vuosittain 500-600 alle 15-vuotiasta lasta tyypin 1 diabetekseen. Diabetesliiton mukaan sairastuneiden määrä on väkilukuun suhteutettuna suurin maailmassa.

Lastenlääkärit ovat huolestuneet siitä, että yhä useampi tyypin 1 diabetekseen sairastunut lapsi on sairaalaan tuotaessa aiempaa huonommassa kunnossa: noin joka neljännelle ennättää ennen hoitoon pääsyä puhjeta insuliinin puutteesta johtuva happomyrkytys. Diabetesliitto kertoo, että koronapandemian myötä happomyrkytykset ovat tutkitusti lisääntyneet.

Suomen Diabetesliitto kannustaa lasten vanhempia ja hoitopaikkoja kiinnittämään huomiota tyypin 1 diabeteksesta kieliviin oireisiin, jotka voivat toisinaan olla epämääräisiä.

”Verensokerin mittaaminen lapsen sormenpäästä on helppo ja nopea keino selvittää, voiko lapsen oireiden taustalla olla tyypin 1 diabeteksen puhkeaminen”, Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä kertoo tiedotteessa.

”Mittausvälineet löytyvät varmasti kaikista terveyskeskuksista, eikä oireiden pahenemista pidä jäädä odottelemaan kotiin”, hän painottaa.

Diabetesliitto on julkaissut tyypin 1 diabeteksesta myös lyhyen videon, jonka voit katsoa alla. Lisätietoa tyypin 1 diabeteksesta löydät esimerkiksi Diabetesliiton sekä Terveyskirjaston sivuilta.

Näet videon hyväksymällä evästeet: statistics, marketing

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.