Energiakriisi voi johtaa siihen, että talven aikana kotitalouksien sähköjä saatetaan katkoa. Sähkökatkoihin on hyvä varautua ennakkoon ja myös perehtyä siihen, mihin kaikkeen ne vaikuttavat.
Sähkökatkojen aikana on tärkeä muistaa, että viemäriin ei saa valuttaa vettä eikä vessaa saa vetää. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) mukaan tällä tavoin vältytään viemärien tulvimiselta.
Veden siirtämiseen jätevedenpuhdistamoille käytetään sähköllä toimivia pumppuja, jotka pysähtyvät sähkökatkon aikana. Jos pumppua ei ole varustettu varavoimalla, ei jätevesi pääse katkon aikana liikkumaan putkessa eteenpäin.
”Veden laskemista viemäriin tulee katkon aikana välttää, jotta viemäriverkoston jätevedet eivät aiheuta ylivuotoja ympäristöön tai viemärien tulvimista kiinteistöihin”, SPEK:n varautumisen asiantuntija Essi Kulju kertoo tiedotteessa.
Lyhyen sähkökatkon aikana myös suihkusta tai kylvystä on syytä pysyä pois. Lisäksi muuta runsasta vedenkäyttöä tulee välttää.
Vedentulo loppuu pitkässä katkossa
Kuljun mukaan vedentulo jatkuu normaalisti tai hieman heikommalla paineella useimmissa kotitalouksissa lyhyen sähkökatkon, esimerkiksi kahden tunnin ajan. Katkon aikana vettä saa käyttää juomavetenä normaalisti eikä katkos vaikuta veden laatuun.
”Vaikka vettä voi sähkökatkon aikana edelleen tulla, tulisi kotiin silti varata juomavettä pulloissa kaikille kotitalouden jäsenille. Pitkässä sähkökatkossa myös vedentulo loppuu, ja silloin on hyvä olla varalla vettä 6-10 litraa henkilöä kohden”, Kulju opastaa.
Katkon aikana vettä voi käyttää hanasta myös esimerkiksi käsienpesuun ja ruoanvalmistukseen, jos sitä edelleen tulee. Hanan alle tulee kuitenkin laittaa ämpäri, vati tai muu astia, johon ylimääräinen valutettu vesi kerätään ja tyhjennetään viemäriin sähköjen palauduttua.
SPEK:n mukaan kotiin kannattaa varata myös puhtaita kanistereita, joilla voi noutaa vettä vedenjakelupisteeltä, jonka kunta järjestää pidemmissä vesikatkoissa.
Pussi avuksi vessahätään
Jos sähkökatkon aikana iskee vessahätä, voi SPEK:n mukaan tarpeilla käydä, mutta vessan vetäminen tulisi suorittaa vasta sähköjen palauduttua. Jos sähkökatko kestää pitkään tai on muuten pakko käyttää vessaa useamman kerran, voi tarpeet tehdä tarvittaessa muovipussiin, joka on asetettu wc-pöntön renkaan alle.
Pussiin laitetaan runsaasti nestettä imevää kuiviketta, kuten wc-paperia, kananmunakenno- tai sanomalehtisilppua. Pussi suljetaan hyvin, minkä jälkeen se pakataan kahden muun muovipussin sisälle ja uloin pussi suljetaan huolella ja lajitellaan sekajätteeseen.
”Sähkökatkon aikanakin on tärkeää muistaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Jos vettä edelleen tulee hanasta, voi kädet pestä ämpärin päällä. Jos vettä ei tule, voi käyttää kosteuspyyhkeitä ja käsidesiä”, Kulju neuvoo.
Mikäli sähkökatko aiheuttaa häiriöitä vedenjakeluun tai vesihuoltoon, tiedotetaan niistä vesihuoltolaitoksen tai kunnan verkkosivuilla, joita kannattaa seurata häiriötilanteessa. Monilla vesilaitoksilla on myös käytössä häiriötekstiviestipalvelu, johon vedenkäyttäjä voi rekisteröityä.
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja