Ällöttävä video havainnollistaa: Tällainen mikrobipilvi pölähtää ilmoille, jos vedät vessan kansi auki

Kuva: Unsplash/ Giorgio Trovato

Vedä vessanpönttö vasta, kun olet ensin sulkenut sen kannen. Tämä on ohje, jonka moni on saattanut kuulla, mutta sen noudattaminen onkin eri juttu.

Tämä voi olla jo tuttua: vessan vetämisen yhteydessä pöntöstä lentää ilmaan mikrobeja samalla, kun pöntön sisältö huuhtoutuu viemäriin. Pöpöpilvi voi levitä kauaskin, mutta koska sen hiukkasia ei näe, ei asiaa tule ajatelleeksi ja monet vetävät pöntön kansi auki.

Jos kotitaloudessasi on ollut yhä tapana vetää vessanpönttö sulkematta sen kantta, voi siihen tulla nyt muutos. Tutkimus on nimittäin tehnyt näkymättömän näkyväksi ja havainnollistanut millainen mikrobipilvi pöntöstä pölähtää, jos kannen jättää auki.

Coloradon yliopiston Boulderin kampuksen tutkijat hyödynsivät vihreitä lasereita ja kamerakalustoa näyttääkseen, miten pienet vesipisarat ampaisevat nopeasti ilmaan, kun julkisen vessan vetää kansi auki. Näitä pissaa, kakkaa ja muita mikrobeja sisältäviä pisaroita ei voi nähdä paljaalla silmällä.

”On helppo teeskennellä, ettei jotain ole olemassa, jos sitä ei voi nähdä. Mutta kun olet nähnyt nämä videot, et enää koskaan ajattele vessan vetämistä tavalla tavalla”, tutkimusta johtanut professori John Crimaldi kommentoi tiedotteessa.

Pöntöstä voi levitä tauteja

Scientific Reports -lehdessä julkaistu tutkimus on ensimmäinen, joka suoraan visualisoi vessanpöntöstä tulevan mikrobipilven ja mittaa sen nopeuden ja leviämisen. Tutkimuksen mukaan hiukkaset lentävät ilmaan 2 metriä sekunnissa -vauhdilla ja nousevat 1,5 metriä vessanpöntön yläpuolelle 8 sekunnissa.

Isoimmat pisarat tarttuvat vessan pinnoille sekunneissa. Pienemmät pisarat puolestaan voivat jäädä leijumaan ilmaan useiden minuuttien ajaksi.

Coloradon yliopiston mukaan monet muut tutkimukset ovat osoittaneet, että tauteja aiheuttavat patogeenit voivat pysyä vessanpöntössä kymmenien huuhtelujen ajan. Etenkin yleistä vessaa käyttäessä ilmoille voi siis päätyä myös muiden kuin omien ulosteiden hiukkasia, jotka puolestaan voivat johtaa sairastumisiin, jos mukana on esimerkiksi norovirusta tai E. Coli -bakteeria.

”Vessanpöntön tavoite on tehokkaasti poistaa jätteet pöntöstä, mutta se tekee myös päinvastaista, eli suihkuttaa paljon sen sisältöä ylöspäin”, Crimaldi sanoi.

”Ihmiset ovat tienneet, että vessanpöntöt päästävät hiukkasia, mutta he eivät ole voineet nähdä niitä. Me näytämme, että tämä on paljon energisempi ja nopeammin leviävä pilvi kuin ihmiset ovat ymmärtäneet”, professori kertoi.

Alta voit katsoa, millainen mikrobipilvi vessanpöntöstä todella lähtee leviämään, jos sen vetää kansi auki. Jos videoupotus ei näy, löydät sen täältä.

Näet videon hyväksymällä evästeet: statistics, marketing

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.