Muista valvoa lapsia saunassa! Vakuutusyhtiö: Saunominen aiheuttaa eniten palovammoja lapsille

Kuva: Unsplash/HUUM

Saunominen on suomalaisille rakas tapa, jolla on myös terveyshyötyjä. Saunomiseen liittyy kuitenkin riskejä, joista voi aiheutua suurtakin vahinkoa.

Saunan lämpö hellii ja rentouttaa, mutta sen kuumissa oloissa voi myös satuttaa itsensä. Vakuutusyhtiö Ifin tilastot paljastavat, että sauna on toiseksi yleisin palovammojen aiheuttaja.

Ifin vahinkotilastojen mukaan saunassa on sattunut noin neljännes kaikista viimeisten kolmen vuoden (2019–2021) aikana korvatuista palovammavahingoista. Saunaa enemmän palovammoja sattuu vain ruoan ja juoman käsittelyssä.

Palovammat saunassa johtuvat yleisimmin joko kiukaasta tai kuumasta vedestä. Ifin mukaan myös kiukaalta nouseva kuuma vesihöyry voi aiheuttaa palovammoja lauteilla istuville.

Lapsia on tärkeä pitää silmällä saunassa, sillä suurin osa palovammavahingoista sattuu juuri lapsille. He eivät osaa varoa samalla tavalla saunan kuumia osia tai kiehuvaa vettä.

Aikuisilla palovammoja puolestaan aiheutuu, kun alkoholi heikentää tasapainoa ja harkintakykyä. Saunaa ei pidäkään lämmittää eikä löylyihin mennä humaltuneena.

Lasten lelut aiheuttavat paloja

Sauna voi olla palovammavahinkojen lisäksi myös tulipalojen syy. Ifin tilastojen mukaan tavaroiden säilyttämisestä saunassa aiheutuvia vahinkoja tapahtuu säännöllisesti ja yllättävätkin esineet ovat johtaneet palojen syttymiseen.

Saunaa hyödynnetään usein esimerkiksi vaatehuoneena tai pyykinkuivatukseen etenkin pienissä asunnoissa. Vakuutusyhtiön mukaan tähän sisältyy kuitenkin iso paloriski, sillä useimmiten palon aiheuttaa kiukaalle pudonneet pyykit.

Kiukaalle voi päätyä tavaraa myös esimerkiksi lasten tai lemmikkien viemänä. Ifin tilastojen mukaan esimerkiksi nämä ovat aiheuttaneet tulipalon oltuaan liian lähellä kiuasta:

  • Vaatteet ja kengät
  • Pyyhkeet ja laudeliinat
  • Lasten lelut
  • Juomamukit
  • Saunakiulu
  • Siivousvälineet

Korvaus voi jäädä saamatta

Jotkut saunat voi ajastaa tai kytkeä päälle saunan ulkopuolelta. Tällainen saunatila on Ifin mukaan ehdottomasti syytä tarkistaa ennen kytkentää.

Saunassa palo voi alkaa esimerkiksi keittiötä salakavalammin, sillä kahden tai useamman oven takana kytevä palo saa kehittyä rauhassa ennen asukkaan havahtumista. Vaikka sauna kytkeytyisi vahingossa päälle, on se tyhjänä huomattavasti turvallisempi.

”Tarkistathan myös kodin palo- ja häkävaroittimien toiminnan säännöllisesti. Varoittimia on myös tärkeää olla kodissa tarpeeksi, jotta ne havaitsevat alkavat palot nopeasti”, Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström kommentoi tiedotteessa.

Jos palo kuitenkin syttyy, korvaa jopa suppein kotivakuutus vahinkoja. Suojeluohjeiden mukaan omaisuuden säilyttäminen tai kuivattaminen saunassa on kuitenkin kiellettyä, ja ohjeiden laiminlyönti voi johtaa siihen, ettei korvausta makseta tai sitä alennetaan.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.