Suosituimmat lasten nimet ja niiden merkitykset

Kuva: Pixapay/ keskieve

Digi- ja väestötietovirasto julkaisee joka vuosi listan suosituimmista lasten nimistä. Alla on lueteltu viime vuosien 10 suosituinta tyttöjen ja poikien nimeä.

10 suosituinta tytön nimeä:

Aino: Aino on ensimmäinen suomalaiseen viralliseen almanakkaan tullut täysin alkujaan suomalainen nimi. Aino-nimi on peräisin Kalevalasta, eikä Aino-nimisiä ole mahdollisesti esiintynyt ennen Kalevalaa.

Olivia: Olivia on latinankieltä ja se tarkoittaa oliivipuun lehvää.

Sofia: Nimi tulee Kreikan kielestä ja tarkoittaa viisautta. Sofia nimi on hyvin suosittu ympäri Eurooppaa.

Pihla: Nimi on lisätty vasta vuonna 2005 kalenteriin ja se on lyhennetty sanasta pihlaja.

Aada: Se on heprealaisperäinen naisen etunimi ja merkitsee heprean kielessä ’jalokivikorua’. Se mainitaan Raamatussa Lemekin vaimona. Toisaalta nimi voi olla myös saksalainen lyhennelmä Adal- ja Adel-alkuisista nimistä, mitkä tarkoittavat jalosukuista.

Eevi: Sen taustalta löytyy elämään ja elämä antajaan viittaava sana ”hawwah”.

Isla: Se on alunperin skotlantilainen naisen etunimi. Nimi lienee Skotlannissa peräisin Islayn saaresta. Espanjan kielessä ”Isla” tarkoittaa saarta. Toisaalta nimeä on arveltu myös lyhennelmäksi nimestä Isabel, joka juontuu nimestä Elisabet.

Lilja: Se on suomalainen naisen nimi, joka juontuu kasvin nimestä lilja. Liljaa tarkoittava sana on etunimi monissa muissakin maissa (kuten englannissa on nimi Lily).

Helmi: Helmi on suomalainen muunnos saksalaisesta nimestä Hedvig. Se tarkoittaa taistelijatarta.

Ellen: Keskiaikainen ja englantilainen muunnelma nimestä Helen tai hollantilainen muunnos nimistä Helen ja Eleanor. Helen puolestaan on lähtöisin kreikkalaisesta Helenestä, joka juontuu joko kreikan kuuta tarkoittavasta sanasta ”selene” tai soihtua tarkoittavasta sanasta ”helene” .

10 suosituinta pojan nimeä:

Leo: Latinan kielessä ”leo” tarkoittaa leijonaa.

Eino: Se on suomalainen versio saksalaisesta nimestä ”Ewivart” se tarkoittaa miekalla hallitsemista.

Oliver: Nimen alkuperästä on erilaisia teorioita. Todennäköisin selitys kuitenkin on, että nimen taustalla on jokin muinaissaksalainen kaksiosainen miehen nimi.

Elias: Se on kreikkalainen muoto heprean nimestä Elia eli ”Jahve on Jumalani”. Vanhassa testamentissa Elia oli profeetta.

Onni: Se on käännös kreikkalaisesta nimestä Makarios, joka tarkoittaa ’onnellista tai autuasta’. Se on niin sanotusti ”toivenimi”, kuten Aulis tai Jalo. Se tarkoittaa sitä, että vanhemmat toivovat lapselleen onnea. Toisaalta nimi voi kuvastaa myös vanhempien onnentunnetta saatuaan lapsen.

Väinö: Nimipäivää Väinö on viettänyt vuodesta 1908 alkaen. Väinö ja sen rinnalla Väinämö ovat kansallisromanttisen kauden nimiä ja juontuvat Kalevalan pääsankarin, Väinämöisen nimestä. Lähellä oleva sana ”Väinä” tarkoittaa joessa olevaa tyyntä kohtaa.

Noel: Ranskan kielellä ”noel” tarkoittaa joulua.

Eeli: Nimeä on käytetty lyhennelmänä esimerkiksi Eeliksestä ja Eliaksesta.Toisaalta nimi ”Eeli” esiintyy Raamatussa myös itsenäisenä nimenä, jonka merkitys on ”Jumala on korkein”.

Toivo: Se saattaa kuvata vanhempien toivoneen saamaansa lasta tai se on voinut lähteä 1. Korinttilaiskirjeen kolmen hyveen ryhmästä. Hyveet ovat usko, toivo ja rakkaus. Toivo on mahdollisesti kuvastanut myös parempien aikojen toivoa.

Leevi: Heprealaislähtöinen miehen etunimi, joka tarkoittaa uskollista. Nimi on Raamatusta, jossa Leevi oli Jaakobin pojista kolmas.

Oliko kaikki nimet sinulle ennestään tuttuja? Onko tuttavillasi jokin näistä suosituista nimistä?

Lähteet: Etunimet, Ilta-lehti, Kirjastot, Kotus, Nimikirja ja Wikipedia

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.