Suunnitteletko lomamatkaa tälle vuodelle? Tässä ovat vuoden 2023 matkatrendit

Suunnitteletko lomamatkaa tälle vuodelle? Tässä ovat vuoden 2023 matkatrendit
Kuva: Hanson Lu

Lomamatkat siintävät jälleen suomalaisten mielissä, vaikka energiakriisi ja nousseet hinnat lompakkoa verottavatkin. Omaa lomareissua suunnitellessa voi hakea matkaan inspiraatiota vuoden matkatrendeistä.

Noin joka toinen suomalainen säästää tällä hetkellä rahaa lomamatkaa varten. Matkanjärjestäjä Apollomatkojen teettämän kyselyn mukaan 50 prosenttia vastaajista kertoi lomamatkan tärkeimmäksi säästökohteekseen.

Apollon PR-vastaava Satu Kontulaisen mukaan ensi kesän matkoja myydään jo hyvää vauhtia. Tämän myötä matkajärjestäjälle on muodostunut hyvä käsitys siitä, millaisia vuoden 2023 matkailutrendit ovat.

“Monen trendin kehitys on toki ollut nähtävissä jo joitakin vuosia, kuten esimerkiksi treenilomien kysynnän kasvu ja halu kokea yhä enemmän paikallisia elämyksiä”, Kontulainen sanoo tiedotteessa.

Lomareissua suunnitellessa ajatuksia ja ideoita omaa reissua varten voi etsiä trendeistä. Matkanjärjestäjän myynnin ja tuoreen kyselytutkimuksen perusteella Apollomatkat ennustaa vuoden 2023 matkailutrendeiksi seuraavia:

1. Uusia kokemuksia

Monet ovat viime vuosina kaivanneet hiukan seikkailua ja nyt siihen tartutaan. Ihmisillä on halua rikkoa omia rajojaan, astua pois mukavuusalueelta ja yksinkertaisesti elää vähän enemmän! Matkakohteen valintaan vaikuttavat tarjolla olevat elämykset ja kokemukset; zipline-seikkailu ja saaristoristeily Kroatiassa, surffausta Portugalissa tai saarihyppelyä ja vaelluksia Kreikassa. Apollomatkojen mukaan moni etsii nyt jotakin uutta tuttujen vaihtoehtojen rinnalle. Oletko kuullut vaikkapa Zagoriasta? Pian kuulet!

2. Paikallisia makuja

Apollon tekemästä kyselystä käy myös ilmi, että lomalla arvostetaan eniten paikallista kulttuuria ja ruokaelämyksiä (yli 30% vastaajista). Lisäksi suurin osa vastaajista tuntee olevansa valmiimpia kokeilemaan uusia makuja ennemmin lomalla kuin kotikeittiössä.

3. Kurkistus pinnan alle

Lomakohteisiin halutaan tutustua entistä paremmin jo ennen matkaa, ja tutuistakin kohteista etsitään uutta koettavaa. Hotellivalinnoissa pienet perheomisteiset hotellit ohittavat usein suuret lomakeskukset. Inspiraatiota ja vinkkejä seuraaviin lomiin saadaan nyt eniten sosiaalisesta mediasta (45,5% vastaajista) sekä perheeltä ja ystäviltä (40,6% vastaajista).

4. Yhteistä aikaa ja hyvinvointia

Vuoden 2023 lomamatkaan halutaan yhdistää laatuaika perheen kanssa sekä itsestä huolehtiminen – harrastuksia unohtamatta. Apollomatkojen mukaan monelle tämä tarkoittaa liikuntaa ja hyvinvointiin panostamista, ja majoitus valitaan nämä elementit yhdistäen. Moni suunnittelee myös lähtevänsä lomalle ensi kertaa yksin ja tällöin valinta osuu usein juuri treenihotelliin.

5. Omat tarpeet huomioon

Loma on vuoden kohokohta, joka tarjoaa kaivatun tauon arjesta. Tästä syystä hotelliksi valitaan elämäntilanteeseen ja mieltymyksiin sopiva, jotta olon voi tuntea kotoisaksi heti loman alusta alkaen.

Apollon tilaaman kysely toteutettiin lokakuussa 2022 ja siihen osallistui yli tuhat iältään 18-66-vuotiasta suomalaista. Suomen lisäksi kysely tehtiin myös Ruotsissa, Norjassa sekä Tanskassa samanlaisella osallistujamäärällä per maa.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *