Miehen haluttomuus voi heijastua elinvuosien määrään – uusi tutkimus löysi yllättävän yhteyden

Miehen haluttomuus voi heijastua elinvuosien määrään – uusi tutkimus löysi yllättävän yhteyden
Kuva: Pexels/Nathan Cowley

Seksihalut ovat yksilölliset, ne voivat muuttua vuosien aikana eikä ole olemassa määritelmää “normaaleille” haluille. Haluttomuus voi kuitenkin aiheuttaa monenlaisia ongelmia – jopa terveyden kannalta.

Uusi tutkimus on löytänyt yllättävän yhteyden seksihalujen ja pitkäikäisyyden väliltä, kertoo IFLScience. Tutkimuksen mukaan kokonaiskuolleisuus oli merkittävästi korkeampaa miehillä, joiden seksihalut olivat kateissa. Tulos säilyi, vaikka tutkijat ottivat huomioon eri tekijöitä, kuten iän, sairauksia, tupakoinnin, ylipainon, koulutuksen ja siviilisäädyn.

Tutkijoiden mukaan löydökset viittaavat siihen, että seksihalujen ylläpitäminen voi lisätä miesten pitkäikäisyyttä. Vaikka tutkimuksessa mukana olleet naiset kaksi kertaa miehiä todennäköisemmin kertoivat haluttomuudesta, ei naisten osalta havaittu samanlaista vaikutusta kuolleisuuteen.

PLOS One -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa Yamagatan yliopiston tutkijat tarkastelivat tietoja 20 969 yli 40-vuotiaasta ihmisestä (8 558 miestä ja 12 411 naista), jotka osallistuivat vuosittaisiin terveystarkastuksiin Yamagatan prefektuurissa Japanissa. Osallistujien seksihaluja arvioitiin kyselyillä, minkä jälkeen tutkijat tutkivat seksihalujen ja lisääntyneen kokonaiskuolleisuuden, sydän- ja verisuonitautiperäisen kuolleisuuden ja syöpäkuolleisuuden yhteyttä.

Osallistujia seurattiin keskimäärin 7,1 vuotta, minkä aikana 503 osallistujaa menehtyi. Kokonaiskuolleisuus ja syöpäkuolleisuus oli analyysin perusteella merkittävästi korkeampi haluttomuudesta raportoineilla miehillä.

Yhteyden syy jäi pimentoon

IFLSciencen mukaan tutkijat eivät pyrkineet ymmärtämään, mistä yhteys johtuu, vaan he pelkästään raportoivat löytäneensä yhteyden haluttomuuden ja kuolleisuuden väliltä. Tutkijat kuitenkin tarjosivat spekulatiivisia selityksiä tuloksille.

Tutkijoiden mukaan miesten kiinnostuksen puute saattaa liittyä epäterveellisiin elämäntapoihin. On mahdollista, että haluttomuutta kokeneet miehet eivät innostuneet seksistä, koska heillä oli ongelmia myös immuunijärjestelmänsä, inflammaation ja neuroendokriinisen järjestelmänsä kanssa, mikä teki heistä myös alttiimpia sairauksille.

IFLSciencen mukaan jos kuitenkin tämä olisi syynä, on erikoista, ettei vastaavaa kytköstä löydetty naisilta. Lisäksi on huomioitava, että tutkimuksessa tarkasteltiin vain yhdessä Japanin prefektuurissa asuvia ihmisiä, mikä tarkoittaa, että tulokset eivät välttämättä päde muuhun maailmaan.

Tämä huomioiden tutkimus kuitenkin nostaa IFLSciencen mukaan edelleen esiin mielenkiintoisia kehityssuuntia. Tutkijat totesivatkin yhteenvedossaan, että kenties terveysviranomaiset tutkisivat mahdollisuutta käynnistää aloitteita, joilla puollettaisiin seksuaalisuutta tapana parantaa kansanterveyttä, kuten joissakin maissa on tehty.

Monta syytä haluttomuuteen

Haluttomuuden taustalla voi olla monia syitä. Terveysongelmien lisäksi myös parisuhteen ongelmat heijastuvat makuuhuoneen puolelle ja voivat viedä seksihalut.

Stressi, ahdistus ja masennus ovat myös mahdollisia syitä alhaiseen seksiviettiin. Lisäksi pitkäaikaissairauksilla ja joillakin lääkkeillä, kuten verenpaine- ja masennuslääkkeillä voi olla vaikutusta.

Hormonitasojen muutokset, hormonaalinen ehkäisy, runsas alkoholinkäyttö sekä erektiohäiriöt tai emättimen kuivuus voivat myös selittää haluttomuutta. Ruuhkavuosien toimitus on myös aiemmin julkaissut listan mahdollisista seksihalujen kadottajista.

Jos haluttomuus huolettaa, ota asia rohkeasti puheeksi lääkärissä!

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *