10 faktaa äideistä-Millaisia ovat nykyäidit?

10 faktaa äideistä-Millaisia ovat nykyäidit?
Millaisia nykyäidit ovat? Kuva: Pixabay/StockSnap

Näiden 10 faktan avulla saat käsityksen siitä, millaisia nykyäidit ovat. Äidit ovat kuitenkin myös paljon muuta, kuin mitä artikkelin faktoissa kerrotaan ja jokainen äiti on omanlaisensa yksilö.

1. Paljonko Suomessa on äitejä?

Suomessa on yhteensä 1,6 miljoonaa äitiä.

2. Lapsilukumäärä

Eniten on äitejä, joilla on kaksi lasta (44,3%). Yhden lapsen äitejä on 24,2 % ja kolmen lapsen äitejä 21,4 %. Kymmenellä prosentilla äideistä on neljä lasta tai yli sen, kerrotaan Mäntsälän Uutisissa.

3. Ensisynnyttäjien keski-ikä

Ensisynnyttäjät olivat THL:n mukaan 30-vuotiaita vuonna 2021. Kaikkien synnyttäjien keski-ikä oli tuolloin puolestaan 31,6 vuotta.

4. Äidinvaisto ja “äitihormoni”

Äidit kokevat heillä olevan niin sanotun äidinvaiston. Se tarkoittaa muun muassa hoivaamisviettiä ja kykyä tunnistaa lapsen tarpeet pienestäkin eleestä. Tärkein äitihormoni on oksytosiini, joka esimerkiksi käynnistää rinnoissa maidon erityksen. Pelkkä vauvan näkeminen tai vauvan tuoksun tunnistaminen nostaa äidin oksytosiinitasoja. Hormonituotanto voimistuu myös adoptiovanhemmilla. Oksytosiini selittää osan niin sanotusta äidinvaistosta.

5. Äitien yleisin ammatti

Vuonna 2019 äitien yleisin ammatti oli sairaanhoitaja. Äitien seuraavaksi suosituimmat ammattiryhmät olivat myyjät, sosiaalialan hoitajat ja päiväkotien sekä muiden laitosten lastenhoitajat.

6. Pienten lasten vanhemmat palaavat aiempaa nopeammin työmarkkinoille.

Pienten lasten äitien työllisyysaste on noussut enemmän, kuin isien tai lapsettomien naisten. Taloudellisen noususuhdanteen parantuminen näkyy siinä, että äidit palaavat perhevapailtaan aiempaa nopeammin työmarkkinoille. Samaan aikaan ilman työsuhdetta lasta hoitavien ja perhevapailla olevien äitien osuus on pienentynyt.

7. Äidit käyttävät perhevapaat

Äidit käyttävät suurimman osan perhevapaista.

8. Nykyäidit viettävät enemmän aikaa lastensa kanssa

Nykyäidit keskittyvät paremmin lapsiinsa ja viettävät heidän kanssaan enemmän aikaa, kuin omat äitinsä aikoinaan. Kiireinen maailmanmeno ei ole siis vähentänyt äitien ja lasten välistä yhteistä aikaa, vaan se tingitään muista asioista, kerrotaan Kirkko ja kaupunki-lehdessä.

9. Äidit ovat uupuneempia maissa, joissa vallitsee sukupuolten välinen tasa-arvo

Kansainvälisen vertailututkimuksen mukaan äidit ovat vanhempina uupuneempia sellaisissa maissa, joissa sukupuolten välillä vallitsee vahva tasa-arvo, verrattuna heikomman tasa-arvon maihin, raportoi YLE.

10. Äidit ovat nuoren tärkein esikuva

Ylen kyselytutkimuksen mukaan äidit ovat nuorten tämän hetken tärkeimpiä esikuvia.

Tietoiskun vanhemmuudesta voit lukea täältä.

Oliko faktoissa jotakin yllättävää tietoa äideistä? Tiesitkö, että äidit ovat nuorten esikuvia?

Lähteet: Kirkko ja kaupunki, Mäntsälän uutiset, THL, Tilastokeskus, YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *