Piristä itseäsi tuoksuilla: 5 tuoksua, joilla on positiivinen vaikutus tunteisiin

Kuva: Pexels/MART PRODUCTION

Erilaiset tuoksut voivat herättää monenlaisia tunteita ja vaikuttaa mielialaan. Tuoksut voivat esimerkiksi piristää, rentouttaa tai auttaa tuntemaan olon itsevarmemmaksi.

Mood Median tutkimuksen mukaan 75 prosenttia kaikista tunteista liittyy hajuun, joten tuoksujen ja hajujen voimaa ei pidä aliarvioida, kertoo Metro. Myös tiede tukee tätä.

”Hajuaistisi liittyy hyvin läheisesti aivojen limbiseen järjestelmään, joka on vastuussa tunteista ja muistista”, PerfumeDirect.comin Jonny Webber selitti Metrolle.

Kun limbinen järjestelmä yhdistyy hormoneja vapauttaviin rauhasiin, voi tämä kaikki vaikuttaa hermostoon ja stressitasoihin. Metron mukaan tämä tarkoittaa sitä, että tietyillä hajuilla voi olla rauhoittava vaikutus.

”Tiettyjen tuoksujen, kuten sitrus ja myski, on osoitettu herättelevän keskushermostoa ja teroittaen vireyttä ja keskittymiskykyä, kun taas muilla tuoksuilla, kuten laventeli, muskottipähkinä ja bergamotti, on rentouttava vaikutus”, Webber kuvaili.

Metron mukaan ihmisen aisteista hajuaisti on eniten yhteydessä muistiin, mikä on yksi syy siihen, että tuoksuilla voi saada olon tuntumaan hyvältä, jos se muistuttaa jostakin onnellisesta asiasta. Lisäksi tuoksut voivat saada tuntemaan olon itsevarmemmaksi ja korostaa tiettyä fiilistä, jota haluaa ilmentää, kun taas esimerkiksi aromaterapiassa tiettyjä tuoksuja on käytetty muuttamaan mielialaa positiivisesti.

Jos haluat tuntea tuoksujen positiivisen vaikutuksen, kokeile jotain näistä viidestä tuoksusta:

Tuoksuilangia eli ylan-ylang

Ylang-ylang on puu, jonka kukista saadaan öljyä, josta tämä tuoksu tehdään. Hajuvesissä yleinen ylang-ylang voi vähentää ahdistusta ja saada olon tuntumaan rentoutuneemmalta. Metron mukaan sen on kerrottu myös olevan lemmenlääke (aphrodisiac).

Jasmiini

Jasmiini tunnetaan Metron mukaan parhaiten lemmenlääkkeenä, mutta se on myös yhdistetty avuksi masennusoireiden lievittämiseen. Jasmiinin tuoksu myös voi lisätä valppautta, eli tämän valkoisen kukan hyödyt ovat monipuolisia.

Sitrus

Sitrustuoksut voivat olla virkistäviä, jonka takia ne ovat täydellisiä auttamaan tuntemaan olon energiseksi. West Coast Institute of Aromatherapy -instituutin omistaja Beverley Hawkinsin mukaan sitruunan tuoksu voi olla avuksi, kun olet vihainen, ahdistunut tai uupunut.

Rosmariini

Myös yrttien tuoksuilla voi olla kukkatuoksujen tapaan myönteinen vaikutus ihmisiin. Metron mukaan rosmariini on tutkimuksissa tunnistettu ’kognitiiviseksi stimulantiksi’, joka voi myötävaikuttaa muistin parantumiseen, tehostaa valppautta ja keskittymistä. Jotkut tutkimukset ovat jopa osoittaneet, että rosmariini voi joissakin tapauksissa parantaa aivojen toimintaa.

Vanilja

Vanilja tunnetaan ’onnellisena’ tuoksuna ja tutkimukset ovat osoittaneet, että se luo positiivisia assosiaatioita ja herättää lämmön ja onnen tunteita. Vanilja voi myös auttaa rentoutumaan, rauhoittaa ahdistusta ja helpottaa klaustrofobiaa. Vaniljan on havaittu myös ’hiljentävän’ mieltä ja lievittävän jännitystä. Hajuvesissä vaniljaa käytetään usein pohjatuoksuna.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.