Tehokkainkin suorittaja saattaa uupua yllättäen ruuhkavuosien kiireessä

Tehokkainkin suorittaja saattaa uupua yllättäen ruuhkavuosien kiireessä
Kuva: Annie Spratt

Ihminen ei usein itse havaitse uupumustaan ennen kuin tila on jo pitkällä.

Monelle vanhemmalle on tuttua ruuhkavuosien joskus hektiseltä tuntuva elämänmeno. Ihminen jaksaa kiirettä jonkin aikaa, mutta jos mieli ja keho eivät pääse lepäämään ja palautumaan, jossakin vaiheessa suorituskyvyn rajat tulevat vastaan. Toisinaan vanhempien on vaikea tunnistaa, milloin he ovat lähellä tätä rajaa.

Työuupumus oireilee monilla tavoilla

Eräs tyypillinen oire on, että ihminen muuttuu hiljalleen väsyneemmäksi ja kyynisemmäksi. Hänestä saattaa tuntua, että hän ei tee työtään hyvin, vaikka tosiasiassa hän saattaa jopa ylisuorittaa työpaikalla. Hän saattaa vertailla omaa työtulostaan kollegoiden tuloksiin ja voi virheellisesti ajatella, että kollegat suoriutuvat töistä merkittävästi paremmin kuin hän. Uupuneella saattaa myös olla tunne, että oma elämä ja työ ei ole merkityksellistä, eikä millään ole mitään väliä.

Työuupumukseen liiittyy usein myös vaikeuksia hallita omaa tunne-elämäänsä. Ihminen saattaa kokea olonsa ahdistuneeksi, eikä yöuni riitä poistamaan väsymyksen tunnetta.

Ensimmäinen askel kohti toipumista on tunnistaa oma tilanteensa

Uupumus kehittyy usein pitkän ajan seurauksena. Läheiset saattavat joskus olla jopa liian lähellä esimerkiksi omaa perheenjäsentään havaitakseen tässä tapahtuvat muutokset. Jos muutokset tapahtuvat hyvin hitaasti, niihin saattaa huomaamattaan tottua ja toisen käyttäytymistä saattaa alkaa pitämään normaalina osana tämän persoonaa. Jos uupunut käyttäytyy epäkohteliaasti tarkoittamattaan, hänen läheisensä voivat ajan kanssa itsekin väsyä tilanteeseen ja heilläkin saattaa alkaa ilmetä ahdistuksen oireita johtuen läheisen heihin kohdistamasta käytöksestä.

Monesti uupuneen läheisille on silmiäavaavaa ymmärtää, että läheinen ei ilkeyttään käyttäydy huonosti heitä kohtaan. Ihmistä usein loukkaa eniten juuri ajatus siitä, että toinen ei välitä, kuinka kohtelee muita ympärillään. Jos esimerkiksi puoliso tuntuu käyttäytyvän piittaamattomasti ja tiuskii usein tai on muutoin huonolla tuulella, saattaa helposti tulla tunne, että hän ei välitä, miltä toisesta tuntuu. Tosiasiassa syy käytökseen voi olla salakavalasti normaaliin perhekuvioon mukaan tullut uupumus.

Velvollisuudentuntoinen saattaa uupua helpommin

Usein sellaiset henkilöt, joilla on voimakas velvollisuudentunto, ovat alttiita sairastumaan työuupumukseen. Jos ihminen jatkuvasti venyttää työpäivää pidemmäksi, jotta saisi kaikki työt tehtyä, tämä saattaa johtaa uupumiseen. Ihminen ei itse tätä välttämättä tiedosta, vaan hän saattaa kuvitella jaksavansa ja pystyvänsä “vielä hetken työskentelemään näin”, kunnes kaikki työt tulevat tehtyä ja hän voi levätä. Kuitenkaan tuota “valmista” hetkeä ei usein käytännössä koskaan tule.

Työuupumusta voi hoitaa ja ennaltaehkäistä itsellisesti esimerkiksi huolehtimalla siitä, että noudattaa normaaleja työaikoja eikä venytä työpäiviä liikaa. Myös riittävästi palautumisesta huolehtiminen on tärkeää. Jos tilanne tuntuu erityisen haastavalta, eivätkä omat voimavarat tunnu riittävän, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Monenlaista apua on onneksi runsaasti saatavilla.

Lähde: Terveyskirjasto

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *