Todellista rakkautta vai läheisriippuvuutta?-Miten erottaa nämä kaksi toisistaan?

Kuva: Pixabay/ cottonbro studio

Läheisriippuvuuden piirteitä on kaikissa ihmisissä, koska biologinen tarpeemme on tulla hyväksytyksi lauman jäseneksi ja kuulua johonkin. On inhimillistä tarvita rakkautta ja toista ihmistä. Inhimillinen tarpeemme on kuitenkin kaukana siitä, mihin läheisriippuvuus saattaa ihmisen pahimmillaan johdattaa.

Missä vaiheessa tulisi siis huolestua? Milloin läheisriippuvuudesta alkaa muodostua sairauden kaltainen tila? Läheisriippuvuutta ja aitoa rakkautta ei ole aina helppoa erottaa toisistaan.

Parisuhteen ei tulisi olla jatkuvaa toisen miellyttämistä, oman onnensa kustannuksella. Mikäli näin käy, voi kyseessä rakkauden sijaan olla läheisriippuvuussuhde. Vastaamalla muun muassa näihin neljään kysymykseen sinun on helpompi erottaa, onko kyseessä aito rakkaus vai läheisriippuvuus:

1. Unohdatko itsellesi tärkeät asiat kumppanisi vuoksi?

Läheisriippuvainen ajattelee rakkauden vaativan uhrauksia. Hän ei osaa pyytää kumppaniltaan asioita, eikä kertoa, mitä hän itse tarvitsee. Hän saattaa kuvitella, että hänet torjutaan tai suhde loppuu, jos hän vaatii jotakin itselleen.

Sen sijaan todellisessa rakkaudessa asiasta voidaan keskustella ja tehdä kompromisseja puolin ja toisin. Molemmilla osapuolilla on parisuhteessa oma elämä yhteiselon ulkopuolella, eikä kumppani määritä kaikkia menoja.

2. Sallitko käytöksen, joka loukkaa sinua?

Läheisriippuvaisen on vaikea laittaa rajoja kumppanille. Hän pysyttelee suhteessa, vaikka kumppani toimisi jatkuvasti loukkaavasti, eikä arvostaisi häntä.

Todellisessa rakkaudessa sen sijaan kumpikin osapuoli kunnioittaa toista, eikä halua loukata. Mikäli kumppani loukkaa toista edes vahingossa, kumpikin pyrkii ymmärtämään tilannetta toisen kannalta ja tarvittaessa pyydetään anteeksi.

3. Pysytteletkö hiljaa vain välttääksesi konflikteja?

Läheisriippuvaisella on kommunikaatiovaikeuksia. Hän ei uskalla ottaa kumppanin loukkaavaa käytöstä puheeksi, vaan sen sijaan voi jopa peitellä ja selitellä kumppanin tekosia läheisilleen. Läheisriippuvainen välttää konflikteja viimeiseen asti torjutuksi tulemisen pelossa.

Todellisessa rakkaussuhteessa asioista keskustellaan avoimesti. Toisen huonon käytöksen esille ottamista ei tarvitse pelätä. Molemmat osapuolet tietävät, että kumpikaan ei halua tahallaan loukata toista.

4. Oletko kumppanisi kanssa vain sen takia, että kuvittelet, ettet löytäisi ketään parempaa?

Läheisriippuvainen voi roikkua suhteessa ainoastaan sen vuoksi, ettei halua olla yksin. Vaikka hänen muutenkin heikko itsetunto murskaantuisi suhteessa lopullisesti, hän roikkuu suhteessa kaikin voimin.

Todellinen rakkaussuhde pohjautuu siihen, että molemmilla osapuolilla on hyvä olla toistensa kanssa. Vaikka suhteessa olisi ylä- ja alamäkiä, halutaan asioista keskustella, sekä pyritään luomaan yhteiselo kumpaakin tyydyttäväksi.

Oletko pohtinut näitä asioita omassa parisuhteessasi? Auttoiko artikkeli sinua erottamaan todellisen rakkauden ja läheisriippuvuuden toisistaan?

Lähteet: Anna, Läheisten klinikka

Teksti: Anne-Mari Valta

1 kommentti

  1. artikkeleitanne On mukava lukea ja niistä saa paljon vinkkejä💖

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.