Masentuneen kannattaa antaa itselleen riittävästi aikaa toipua

woman in black shirt looking at window
Kuva: Rae Angela

Masennuksen kehittyminen kestää usein pitkään ja samoin siitä toipuminen voi olla hidas prosessi. Itselleen kannattaa olla armollinen ja sallia itselleen riittävästi aikaa toipumiseen. Jos toipumisprosessin jättää kesken, saattaa siitä pahimmillaan seurata vain uusi masentuminen.

Masentunut ihminen usein tietää sen verran sairaudestaan, että tiedostaa toipumisen olevan monesti pitkä prosessi. Masentuneesta voi usein tuntua, että tunnelin päässä ei näy lainkaan valoa. On tärkeää tiedostaa, että masennus on todellinen sairaustila ja että samasta sairaudesta kärsii todella moni ihminen ympäri maailman. On myös tärkeää ymmärtää, että sairastuminen ei ole masentuneen omaa syytä.

Ihmiset toipuvat masennuksesta eri tahtiin. Toipumisen kestoon vaikuttavat monet tekijät. Vaikka ihminen tuntisi itsensä surulliseksi ja masentuneeksi vielä pitkään hoidon aloittamisen jälkeen, se ei tarkoita, että hänessä on jotain vikaa. Kukaan ei toivu pitkäkestoisesta masennuksesta yhdessä yössä.

Töihin paluuta ei kannata kiirehtiä

Jos ihminen on joutunut jäämään esimerkiksi pitkälle sairaslomalle töistään masennuksen takia, hänellä saattaa olla tunne, että hänellä on “kiire” toipua ja palata töihin, jotta sairaslomaa ei “katsottaisi pahalla” työyhteisössä. Tällöin voi auttaa, että ihminen tiedostaa, että hän on nyt sairas ja että tälle sairaudelle on tyypillistä, että toipuminen saattaa kestää, eikä asiaa voi nopeuttaa tahdonvoimalla. Tällöin ihminen ei kenties stressaa esimerkiksi töihin paluusta yhtä paljon kuin hän ehkä muuten stressaisi. Stressin minimointi on hyvä asia myös toipumisen kannalta.

Toipumisprosessi on aina yksilöllinen, eikä sen pituutta voi siksi ennustaa etukäteen. Masennuksen perimmäinen aiheuttaja vaikuttaa myös siihen, kuinka nopeasti ihminen toipuu masennuksesta.

Läheisten tuki on kullanarvoista

Jos ihminen kuulee läheisiltään negatiivisia asioita itsestään, se usein pikkuhiljaa vetää mielen surulliseksi ja ihminen voi pahimmillaan masentua pahasti. Sama toimii myös toiseen suuntaan. Jos ihminen kuulee positiivisia kommentteja läheisiltään ja muutenkin saa heidän suunnaltaan signaalia, että hänestä välitetään, häntä rakastetaan ja hän on tärkeä, tämä vaikuttaa usein positiivisesti mielialaan.

Masentuneen itsetunto on usein hyvin hauras ja hän saattaa kokea huonommuutta verrattuna muihin ihmisiin. Siksi kannustavat sanat läheisiltä ja yleinen tukeva asenne ovat korvaamattomia apukeinoja toipumisprosessissa. Toki masennuksen hoito on monisyinen prosessi, jossa pelkät kannustavat sanat eivät yksin usein auta, mutta osana muuta hoitoa läheisten ihmisten tuki ja kannustus on usein masentuneelle kullanarvoinen apu matkalla kohti toipumista.

PsychCentralin sivuilta voi lukea lisää erityyppisistä masennustiloista ja toipumisprosessin kestosta.

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.