Huuto oli sellaista, kuin ”sikaa tapettaisiin”, kun äitini sairastui aivoverenvuotoon!

Kuva: Pixabay/DirkVe

Yhtäkkiä kuulin yläkerrasta hirveää huutoa. Riensin katsomaan, miksi äiti mekastaa. Äiti istui pöntöllä ja huusi, kuin sikaa tapettaisiin ja piteli päätään. Äidiltä lähti välillä taju ja hän oksenteli.

Kun ambulanssin ensihoitajat tulivat ja tekivät kysymyksiä äidille, niin hän pystyi vastaamaan vain ”ei tai joo”. Äidin puhekyky oli osittain mennyt eli kyky muodostaa lauseita. Hän edelleen huusi ja piteli päätään.

He tarkistivat äidin sairaushistorian ja huomasivat hänen sairastaneen aikaisemmin masennusta. Siksi klassisista aivotapahtuman oireista huolimatta, he jostain syystä pohtivat naurettavasti psyykkisen kivun mahdollisuutta. Aivotapahtumissa nopeus ratkaisee, joten heidän vitkastelu olisi saattanut koitua äidin kohtaloksi.

Pelkäsin äidin kuolevan, koska ensihoito viivytteli ja teki virheellisiä arvioita tilanteesta. He väittivät kyseessä olevan masennuksesta johtuva psyykkinen kipukohtaus. Siinä vaiheessa ärähdin: ”Prkl, äidillä on nyt oikeasti joku iso hätä! Viekää hänet sairaalaan!”

Lopulta he lähtivät, mutta keskussairaalan sijaan he veivät äidin terveyskeskukseen kaikessa rauhassa. Siellä ei ollut lääkäriä paikalla, joten äiti joutui odottamaan tunnin. Kun lääkäri vihdoin tuli, hän epäili heti aivotapahtumaa ja tilasi ambulanssin keskussairaalaan päänkuvaukseen.

Päänkuvauksessa huomattiin aivoverenvuoto

Kuvissa huomattiin aivoverenvuoto ja äiti kiidätettiin nopeasti lääkäriambulanssilla Kuopioon yliopistolliseen sairaalaan. Hänelle suoritettiin vuotokohdan operaatio, mutta päätä ei onneksi tarvinnut avata.

Lähdimme pikkuveljen kanssa katsomaan äitiä sairaalaan. Hänellä oli edelleen todella kova päänsärky, joten hänellä oli vaikeuksia tuottaa puhetta. Äiti joutuikin sen takia olemaan eri sairaaloissa yhteensä kolme viikkoa.

Aivoverenvuoto ei onneksi jättänyt äidille muuta haastetta, kuin kognitiivisia ja muistin ongelmia. Hän ei esimerkiksi muistanut aluksi ikiämme tai, kuinka hanaa käytetään. Äiti on kuitenkin sitkeä ja kuntoutti itse itsensä jopa osittain työkykyiseksi, aloittaen uuden uran. Työnteko on tarkkaa puuhaa, missä tarvitaan nimenomaan kognitiivisia taitoja, joten se on toiminut myös kuntoutuksena äidille.

Aivoverenvuodon näkeminen aiheutti trauman

Äidin aivoverenvuodon näkeminen aiheutti minulle trauman. Se sai minut myös ymmärtämään elämän rajallisuuden jo nuorena. Täytettyäni 18 vuotta, halusin tatuoida kokemuksen iholleni. Siinä on kuva, joka muistuttaa siitä, miten arvaamatonta elämä on ja ettemme tiedä, paljonko itse kullakin on aikaa jäljellä.

Pitkän aikaa tapahtuneen jälkeen tarkkailin äidin vointia ja säikähdin aina, jos hänellä oli oireita, kuten pääkipua. Pikkuhiljaa pelot kuitenkin jonkun verran hellittivät. En kuitenkaan tule koskaan unohtamaan tapahtunutta. Olen erittäin kiitollinen, että sain vielä pitää äidin täällä keskuudessamme.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.