Vauvan tärkeät kehitysvaiheet 0-1-vuotiaana

Kuva: Pixabay/ParetiPacek

Vaikka vauvan kehityksen vaiheista on saatavilla monenlaisia listoja ja kaavioita, niin on hyvä muistaa, että vauvat ovat yksilöitä ja kehittyvät omassa tahdissaan. Siksi alla olevaa listaa kannattaa pitää vain viitekehyksenä, seuratessaan oman lapsensa kehittymistä.

0-1 kk

Kasvot kiinnostavat vauvaa ja hän näkee noin 20-40 senttimetrin päähän. Vauva matkii vanhemman ilmeitä ja nauttii, kun hänelle puhutaan. Vauva tuottaa ensimmäiset omat äännähdykset (itkun lisäksi) noin kuukauden iässä.

2 kk

Vauva oppii hymyilemään noin kuuden viikon iässä. Vauva kohottaa päätään vatsalla ollessaan. Selällään ollessaan vauva nostaa kyynärvarret ajoittain alustasta. Hän availee nyrkkejään ja potkii vuorotellen molemmilla jaloilla.

Vauva nauttii seurustelusta ja rauhoittuu sylissä, nähdessään vanhemman kasvot ja kuullessaan rauhoittavia ääniä.

3 kk

Vauva osaa tunnistaa perheenjäseniä ja osaa kohdistaa katseensa. Hän myös kääntyy, kuullessaan ääniä. Jokeltamisen vauva aloittaa 2-3 kuukauden ikäisenä. Hän kannattelee päätään vatsamakuulla, ollessaan kyynärnojassa. Vauva yrittää tavoitella esineitä ja tarttua niihin.

4 kk

Vauva varaa alaraajoihin koko jalkaterällään ja nostaa vatsallaan rintakehän alustasta. Hän nauttii leikkimisestä ja kiinnostuu muista lapsista. Vauva osaa myös nauraa ääneen.

5 kk

Vauva jäljittelee kuulemiaan ääniä, kiljahtelee ja kokeilee eri ääniä. Hän tarttuu esineisiin kahdella kädellä ja vie ne suuhunsa. Hän myös hoksaa varpaansa. Vauva voi jo kääntyä vatsalta selälleen ja päinvastoin. Hän kohottaa ylävartaloaan kämmenten varassa.

6 kk

Vauva voi istua tuettuna pieniä aikoja, koska selän tasapaino alkaa olla hyvä. Hän nojaa vatsamakuulla suorille käsille. Vauva tarttuu usein jo esineisiin yhdellä kädellä ja siirtää niitä kädestä toiseen. Vauva tuntee jo nimensä ja erottaa tutut vieraista sekä eron aikuisen ja lapsen välillä. Ensimmäinen hammas puhkeaa 4-8 kuukauden iässä.

6-8 kk

Vauvan jokeltelu kiihtyy. Hän kuuntelee ja ihmettelee omaa ääntään ja kokeilee sen korkeuseroja. Vauva oppii istumaan pikku hiljaa tuettuna tai käsiinsä nojaten. Vauva osaa kääntyä vatsalta selälleen ja selältä vatsalleen.

6–9 kk:n iässä iskee vierastamisvaihe. Vauva voi alkaa tuolloin itkeä tai kääntää päätään pois nähdessään muita, kuin oman vanhempansa. Vierastamisen ajoittumisessa, vahvuudessa ja kestossa on yksilöllisiä eroja. Eroahdistusta vanhemmistaan saattaa esiintyä.

8-10 kk

Vauva osaa istua ilman tukea. Hän myös oppii nousemaan lattialta ilman tukea istumaan. Lisäksi hän alkaa nousta tukea vasten.

Vauva löytää hänen nähden piilotetun leikkikalun sekä hahmottaa esineiden järjestyksen eli, mikä on esimerkiksi edessä tai takana. Vauva leikkii paljon vatsallaan ja kyljellään, nostaa toisen kätensä ylös ja ottaa ylhäältä ojennetun esineen.

Hän osoittaa esineitä ja näyttää, mitä on kädessä. Vauva oppii käden avaamisen myötä myös tavaroiden heittelyn ja se, jos jokin on mukavaa! Lisäksi vauvan kieli kehittyy ja hän alkaa ymmärtämään ensimmäisiä sanoja. Vauva ojentaa käsiään päästäkseen syliin.

10-12 kk

Vauva oppii konttaamaan tai liikkumaan jollain muulla tavalla. Hän kykenee pitämään ja käsittelemään kahta esinettä yhtä aikaa, tyhjentämään purkkeja sekä jäljittelemään aikuisten puuhia. Hän oppii pinsettiotteen eli ottamaan esimerkiksi leivänmurusia etusormen ja peukalon väliin.

Vauva voi ottaa mahdollisesti ensi-askeleitaan. Hän ojentaa leikkikalun, sitä pyydettäessä. Vauva harjoittelee lusikan käyttöä ja sukkien riisumista. Hän harjoittelee etäisyyksien hahmottamista tiputtamalla tai heittämällä tavaroita. Hän oppii sanomaan ensimmäiset merkitykselliset sanat.

Mitä taitoja sinun vauva hallitsee? Onko kehitys ikätasoista?

Lähteet: Hyvä kysymys

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.