Huumeidenkäyttäjä usein vähättelee ongelmaansa – Entä jos läheinen käyttää huumeita?

Kuva: Abdul basit

Läheisten on usein hyvin vaikeaa seurata sivusta rakkaan ihmisen huumeiden käyttöä. Huumeidenkäyttäjä itse ei usein tiedosta tilanteensa vakavuutta, ennen kuin asiat ovat jo päässeet huonolle tolalle. On tärkeää ymmärtää, että riippuvuus on sairaus, josta ihminen voi parantua vain, jos hän itse tekee päätöksen muuttaa elämäänsä.

Huumeiden käyttö alkaa usein pienistä kokeiluista, jotka saattavat johtaa toisinaan nopeastikin vahvaan riippuvuuteen. Moni nuori kokeilee huumeita ensimmäisen kerran tutussa kaveriporukassa. Jollakin saattaa olla huumeita ja hän tarjoaa niitä muille. Joskus nuori ei välttämättä itse haluaisi kokeilla huumeita, mutta pelkää muiden tuomitsevan hänet tai suhtautuvan häneen ivallisesti, jos hän kieltäytyy kokeilusta. Toisiaan nuori saattaa kokea huumeet jännittävänä kapinana aikuisten maailmaa vastaan.

Jos nuori on ahdistunut, hän saattaa saada huumausaineista helpotusta oloonsa tai lisärohkeutta sosiaalisiin tilanteisiin. Huumeisiin liitetty rohkeuden ja hyvänolon tunne saattaa tällöin johtaa käytön lisääntymiseen ja riippuvuuteen. Riippuvuuden syntyminen on kuitenkin monimutkainen prosessi, johon vaikuttaa moni muukin seikka kuin itse huumausaine.

Nuori saattaa pitää huumeita vaarattomina

Usein huumeita käyttävä nuori kokee huumeet vaarattomina ja aikuisten huolehtimisen liioitteluna. Nuorella saattaa olla tunne, että hän on täydellisessä kontrollissa oman käyttönsä suhteen ja pystyisi lopettamaan milloin vain. Teini-ikään saattaa liittyä muutenkin niin paljon mielen myllerrystä, että nuori itsekään ei välttämättä ymmärrä, että osa hänen kokemastaan ahdistuksesta saattaa itseasiassa johtua huumeiden vaikutuksesta, eikä muista ulkoisista tekijöistä.

Jos lapsesi tai muu läheisesti käyttää huumeita ja haluat tukea ja auttaa häntä, on tärkeää pyrkiä säilyttämään keskusteluyhteys. Saarnaaminen ja tuomitseminen eivät välttämättä auta tilannetta, vaan saattavat vain luoda syvän kuilun sinun ja läheisesi välille. Jos tuntuu, että keskustelu ei onnistu, kannattaa hakeutua ammattiauttajan puheille. Toisinaan ulkopuolisen läsnäolo keskustelussa saattaa helpottaa tilannetta ja parantaa puheyhteyttä.

Jos läheisesti käyttää huumeita ja tämä aiheuttaa sinulle ahdistusta, tukea voi saada erilaisista vertaisryhmistä, joissa muut ovat kokeneet täsmälleen samankaltaisia tilanteita kuin sinä. Usein ihminen kokee asiat hyvin raskaina, jos ne joutuu kohtaamaan yksin ja varsinkin jos on tunne, ettei ole ketään, jolle voisi puhua ja joka ymmärtäisi. Vertaistuki on osoittautunut äärimmäisen arvokkaaksi tukimuodoksi tällaisissa tilanteissa. Tärkeintä on, ettei jää yksin ahdistuksensa kanssa.

Jos epäilet, että lapsesi saattaa käyttää huumeita, toimintaohjeita ja lisätietoa aiheesta löytyy esimerkiksi Päihdelinkin sivuilta.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.