Iho kaipaa erilaista hoitoa talvikuukausina – muista nämä asiat talvi-ihon hoidossa

Iho kaipaa erilaista hoitoa talvikuukausina – muista nämä asiat talvi-ihon hoidossa

Talvikuukausina iho on eri tavalla koetuksella kuin muina vuodenaikoina. Pakkanen, viima ja kuiva sisäilma rasittavat ihoa eivätkä totutut ihonhoitotavat enää tunnu riittävän pitämään ihoa hyvinvoivana.

Hilseilevä, punoittava ja kutiseva iho on monen riesa talvella ja myös atooppinen ihottuma usein pahenee talven myötä. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen mukaan hyvin hoidettu iho kestää kuitenkin paremmin talvenkin rasituksen.

Yhdistyksen iho- ja kosmetiikka-asiantuntija Merike Laine on kertonut vinkit talvi-ihon hoitoon.

Rasvaus kuntoon

Ihon rasvaus on etenkin kuivan ihon hoidon kulmakivi. Tuotevalinnalla on kuitenkin merkitystä, jotta rasvauksesta saadaan toivottava hyöty irti. Talvella voide kannattaa vaihtaa rasvaisempaan tuotteeseen ja varmistaa, että tuote sisältää myös kosteuttavia ainesosia.

“Tällaisia ovat esimerkiksi karbamidi sekä glyseroli”, Laine kertoo tiedotteessa.

Jos olet herkkäihoinen tai atoopikko, on hajusteeton tuote silloin suositeltava valinta. Jos perusvoiteista ei ole riittävästi apua ja iho kuivaa sekä kutisee, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen oikeanlaisen lääkevoiteen saamiseksi.

Oikeat pesutavat

Kuivaihoisenkaan ei tarvitse vältellä suihkussa käyntiä, ja hiki, lika sekä vanhat rasvat onkin hyvä pestä iholta pois. Suihkussa voi käydä jopa päivittäin, kunhan pesutuotteet ja -tavat ovat omalle iholle sopivat. Jos iho on kuiva ja herkkä, olisi kuuman suihkun sijaan veden hyvä olla haaleaa ja pesutuotteeksi kannattaa valita kuivattavan saippuan sijaan pesuvoide, pesuöljy tai kevyt perusvoide.

“Myös karheat pesuharjat ja pesusienet tulisi unohtaa ja iho tulisi kuivata pyyhkeellä taputtelemalla välttäen turhaa hankausta”, Laine vinkkaa.

Huolellinen ihon rasvaus viimeistelee suihkussa käynnin.

Pukeudu suojaavasti

Iho on tärkeä muistaa suojata pakkaselta ja viimalta. Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen tiedotteessa kerrotaan, että kasvojen iholle paras suoja on huivit ja myssyt. Pakkasvoiteen käyttöä ei suositella, koska se voi edesauttaa paleltumariskiä. Vähintään pari tuntia ennen ulkoilua iho kannattaa kuitenkin rasvata, sillä se auttaa ihoa kestämään paremmin talvi-ilman rasituksen. Vaikka ulos menisi vain hetkeksi, ei käsineiden käyttöä pidä unohtaa, koska myös kädet joutuvat koville pakkasella. Talven kuivattamille käsille avun voi tuoda paksu voidekerros ja puuvillakäsineiden käyttö yöllä.

Huomioi vaatteiden materiaalit

Talvikuukausien aikana kannattaa kiinnittää huomiota myös vaatemateriaaleihin. Talvella pukeutuminen on haastavampaa, kun lämpötilat vaihtelevat nollasta paukkupakkaseen.

“Herkkäihoisen ja atoopikon kannattaa valita ihoa vasten mahdollisimman sileäkuituisia materiaaleja, kuten keinokuituja, silkkiä ja puuvillaa, ja karheat villavaatteet kannattaa jättää suosiolla valitsematta”, Laine ohjeistaa.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *