Pieni teko voi estää ison tuhon: Muista säilöä ja kierrättää vanhoja laitteita sekä akkuja oikein

Kuva: Pexels/ mohamed abdelghaffar

Monissa kodeissa on saatu jouluna lahjaksi uutta elektroniikkaa langattomista kuulokkeista uuteen älypuhelimeen ja lasten leluihin. Kun vanhat laitteet ja niiden virtalähteet siirtyvät pois käytöstä, voi tästä syntyä tikittävä aikapommi, jos ne säilöö miten sattuu.

Kun uusille laitteille ja virtalähteille tekee tilaa kodissa, kannattaa vanhoja viedä kierrätykseen. Vanhojen laitteiden ja akkujen säilöminen kotona voi nimittäin aiheuttaa yllättävän vaaran, muistuttaa Paristojen ja akkujen kierrätystä Suomessa organisoiva Recser Oy eli Paristokierrätys.

Jos akkukäyttöisiä laitteita tai irrallisia paristoja tai akkuja säilöö vaikkapa kaapien perukoille, saattaa se johtaa vaaratilanteisiin.

”Moni ei tiedä, että pitkään lataamattomana ollut akku voi mennä oikosulkuun uudelleen ladattaessa”, Paristokierrätyksen tiedotteessa kerrotaan.

”Paristot ja akut voivat aiheuttaa vaaratilanteen myös, jos niitä säilötään läjissä ilman, että niiden virtanavat on suojattu esimerkiksi teipillä”, tiedote jatkuu.

Teipillä iso merkitys

Paristokierrätys kävi läpi yhdessä Pelastusopiston kanssa viranomaisen PRONTO-rekisteriin kirjattuja hälytystehtäviä. Syksyltä 2022 tilastoon on kirjattu noin viisi tapausta, jonka todennäköinen aiheuttaja voi olla väärin käsitelty tai hävitetty paristo tai akku eli niin sanottu zombiakku. Lisäksi uutisissa on vilahdellut tapauksia litiumakkujen aiheuttamista tulipaloista huomattavasti enemmän.

Paristokierrätyksen mukaan eräässä, hyvinkin tyypillisessä, viranomaisen kirjaamassa tapauksessa kodinhoitohuoneesta oli alkanut tuhoisa tulipalo. Palojälkien ja muun arvioinnin perusteella palo oli syttynyt kaapissa, josta löytyi runsaasti käytettyjä AA-, 9V- ja nappiparistoja.

Pelastusviranomainen näki mahdollisena, että joku paristoista oli mennyt oikosulkuun ollessaan kosketuksessa toisen pariston kanssa. Yksi pieni teko olisi voinut olla isossa roolissa palon ehkäisyn kannalta.

”Tämänkin olisi voinut välttää teippaamalla paristojen virtanavat heti, kun ne poistaa laitteesta ja kiikuttamalla ne niille tarkoitettuun keräykseen”, Paristokierrätyksen toimitusjohtaja Liisa-Marie Stenbäck kertoo tiedotteessa.

”On hyvä muistaa, että myös kuluttajalla on vastuuta kierrätyksen turvallisuudesta. Jos annettuja ohjeita ei noudata, voi joutua vastuuseen aiheutuneista vahingoista”, hän lisää.

Kierrätä oikein

Paristokierrätys muistuttaa, että laitteita tai akkuja ja paristoja ei missään nimessä saa heittää sekajätteeseen. Esimerkiksi sekajätteen käsittelyprosesseissa akku voi ”zombiutua” kolhiintuessaan tai puristuessaan ja aiheuttaa vaikeasti sammutettavan palon, josta leviää myrkyllisiä kaasuja.

Pienet (alle 25 cm) laitteet sekä kannettavat paristot ja akut voi viedä maksutta kierrätykseen niitä myyviin kauppoihin ja isommat kunnallisille aluekeräyspisteille. Paristokierrätyksen mukaan irrotettavat akut tulee viedä paristojen ja akkujen keräykseen, ja jos akkua ei saa irti, sen voi palauttaa laitteen mukana.

Akkujen ja paristojen palauttaminen niille tarkoitettuun keräyspisteeseen virtanavat teipattuna ehkäisee tehokkaasti zombiakut. Kierrättämällä varmistetaan myös, että akkujen ja paristojen sisältämät raaka-aineet voidaan palauttaa uudelleen käyttöön.

Lisätietoa zombiakuista ja niiden aiheuttamasta vaarasta löydät täältä.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.