Mietitkö eroa? Näin laitat suhteelle pisteen fiksusti ja selkeästi

Mietitkö eroa? Näin laitat suhteelle pisteen fiksusti ja selkeästi
Kuva: Unsplash/engin akyurt

Parisuhteen päättäminen ei useinkaan ole helppo tehtävä. Mitä kauemmin on ollut yhdessä saman ihmisen kanssa, sitä vaikeampaa voi olla lähteä suhteesta.

Eropäätös ei yleensä synny yhdessä yössä, vaan moni käy asiaa läpi mielessään pitkään. Oman mausteensa eropäätöksen tekoon tuo se, jos parilla on lapsia ja on mietittävä myös heidän etuaan. Jos ero tuntuu loppujen lopuksi oikealta ratkaisulta, on edessä vielä se kenties kaikista vaikein osuus. Miten kertoa kumppanille, että suhde on tullut tiensä päähän?

Eroamiseen ei valitettavasti ole valmista käsikirjoitusta, jonka avulla tilanteen voisi luovia läpi. Eron voi kuitenkin yrittää hoitaa fiksusti ja niin, että eri teille voi lähteä hyvissä väleissä.

Parisuhdeasiantuntija Gary Amers on jakanut Cosmopolitanille neuvoja, miten erotilanne kannattaisi käsitellä aikuismaisesti. Amersin vinkeillä varmistut siitä, että ero on oikea ratkaisu, tiedät miten kertoa erosta ja miten päästä eteenpäin.

Tee asiat itsellesi selväksi

Eron taustalla on aina jokin syy. Kenties arvot ovat muuttuneet, kipinä on kadonnut suhteesta tai yhteinen elämä ei tunnu enää hyvältä. Syitä on monia, mutta ennen eroa on tärkeä käydä syyt itsensä kanssa läpi. Amers neuvoi kirjoittamaan itselle listan asioista, joita et halua enää tuntea tai kokea suhteessa, jotta voit tehdä sen selväksi erotessa. Tämän jälkeen kirjoita ylös asioita, joita nyt haluat ja visualisoi se.

Älä keskity hyviin hetkiin

Eroaminen on vaikeampaa, jos keskityt vain suhteessa olleisiin onnellisiin hetkiin. Jos koetat löytää voimaa lähteä suhteesta, hätistä onnelliset hetket mielestäsi. Sen sijaan Amers neuvoi keskittymään viiteen negatiivisimpaan hetkeen suhteen ajalta. Muista mitä näit, kuulit ja tunsit noina hetkinä. Toista tätä prosessia.

Ole kiltti, mutta tiukka

Eroaminen voi olla kivuliasta niin jätettävälle kuin jättävällekin osapuolelle. Ole kiltti ja kunnioittava toista kohtaan, kun ilmoitat eropäätöksestä, mutta muista olla tiukka omien rajojesi kanssa. Jos et ole tarpeeksi selkeä sanoissasi, voi kumppanisi saada vääränlaisia merkkejä ja jäädä ylläpitämään toivoa.

Mieti, miten kerrot erosta

Vain sinä itse tiedät, miten paljon kumppanisi sinulle merkitsee ja millaisen eron hän ansaitsee. Haluatko käydä eroa läpi ajan kanssa kasvotusten? Tarvitseeko eroa pohjustaa jotenkin, ettei se tule täysin yllätyksenä? Vai onko suhde niin kuollut, että koet voivasi hoitaa eron pelkällä lyhyellä keskustelulla?

Katso eteenpäin

Lopuksi Amers neuvoi miettimään kaikkea, mitä olet eron jälkeen vapaa olemaan, tekemään ja saamaan. Anna mielesi täyttyä onnellisuutta ruokkivista ajatuksista. Huomisen kokemukset syntyvät aina tänään ajatelluista ajatuksista.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *