Surun eri vaiheet – Jokaiselle on annettava aikansa ja paikkansa

Surun eri vaiheet – Jokaiselle on annettava aikansa ja paikkansa
Kuva: Guillaume de Germain

Suruprosessi on jokaisen ihmisen kohdalla erilainen. Prosessissa on kuitenkin tunnistettavissa tiettyjä vaiheita, jotka toistuvat useimpien ihmisten kohdalla.

Ihmiset kokevat surua erilaisista asioista. Useimmat voivat samaistua esimerkiksi läheisen menetyksen aiheuttamaan suruun. Monille ihmisille rakkaan lemmikin menetyksen aiheuttama suru on myös voimakkuudeltaan verrattavissa läheisen ihmisen menetykseen.

Medical News Today– sivuston artikkelissa kuvataan viittä surun vaihetta, jotka ihminen saattaa tyypillisesti kokea kohdatessaan järkyttävän tapahtuman, kuten läheisen menehtymisen, oman vakavan sairastumisen tai tärkeän ihmissuhteen päättymisen vastoin omaa tahtoa. Syvää järkytystä voi usein aiheuttaa myös odottamaton työpaikan menetys tai vastaavan oman elämän peruspilarina koetun asian odottamaton katoaminen.

Kieltäminen

Järkyttävän tapahtuman osuessa kohdalle ensimmäinen vaihe on usein asian kieltäminen. Esimerkiksi oma vakava sairastuminen vaikkapa syöpään saattaa herättää aluksi niin ahdistavia tunteita, että mieli pyrkii kieltämään asian kokonaan. Ihminen saattaa ajatella, että tämä ei ole totta, tällaista ei voi tapahtua minulle. Hän saattaa vältellä koko asiasta puhumista, koska se on liian tuskallista. Kieltäytymisvaiheessa ihminen saattaa tuntea pelkoa tai olla emotionaalisesti turta.

Viha

Kieltäytymisvaihetta seuraa usein vihaisuuden vaihe, joka voi kestää päiviä, viikkoja, kuukausia tai jopa pidempään. Surija saattaa tänä aikana kokea voimakasta vihan tunnetta ja turhautumista. Hänellä saattaa myös esiintyä itkuisuutta sekä yksinäisyyden ja eristäytyneisyyden tunteita. Hän saattaa tuntea itsensä heikoksi ja toimia päämäärättömästi.

“Kaupankäynti”

Suruprosessin kolmas vaihe on usein niin sanottu “kaupankäyntivaihe” (englanniksi Bargaining). Tämä vaihe on usein kestoltaan lyhyempi kuin muut suruprosessin vaiheet. “Kaupankäyntivaiheen” aikana surija usein pyrkii löytämään jonkin merkityksen menetykselleen ja saattaa kokea tarvetta keskustella läheisten kanssa asiasta.

Masennus

“kaupankäyntivaihetta” seuraa usein masennuksen tunne, joka on suruprosessin neljäs vaihe. Masennuksen oireet voivat tulla aaltomaisina. Ihminen saattaa tällöin kokea äärimmäistä surullisuutta ja väsymystä. Hän saattaa myös käyttäytyä vihamielisesti ympärillä olevia läheisiä ja muita ihmisiä kohtaan. Masennusvaiheessa olevan surijan läheisten onkin tärkeää muistaa, että surija ei tarkoituksella käyttäydy ilkeästi, vaan hänen käytöksensä johtuu hänen omasta voimakkaasta pahasta olostaan. Ympärillä olevien läheisten saattaa olla toisinaan vaikeaa pitää mielessään, että pitkänkin ajan kuluttua ilmenevä vihamielinen käytös saattaa itseasiassa yhä liittyä suruprosessiin.

Hyväksyntä

Masennusvaihetta seuraa usein suruprosessin viimeinen vaihe, joka on hyväksyntä. Ihminen on tällöin viimein sisäistänyt menetyksen, prosessoinut sitä ja tullut sinuiksi sen kanssa, että menetys tapahtui. Surija on viimein valmis siirtymään eteenpäin elämässään, vaikka on selvää, että varsinkin läheisen menetyksen aiheuttama suru ei koskaan täysin unohdu.

Lähde: Medical News Today

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *