Talvi laittaa hiuspohjan koetukselle – hilseilyn hoidossa voi tehdä usein virheen

Talvi laittaa hiuspohjan koetukselle – hilseilyn hoidossa voi tehdä usein virheen
Kuva: Tamara Bellis

Talvikuukaudet voivat rasittaa ihoa ja päänahkaa. Yliopiston apteekin mukaan pakkanen, vähäinen auringonvalo sekä kuiva huoneilma kuivattavat päänahkaa ja voivat saada sen kutisemaan ja jopa hilseilemään.

Ihon kuivuutta selvittäneen tutkimuksen mukaan noin kaksi kolmesta (yli 70%) suomalaisista kärsii kuivasta ja kutisevasta ihosta. Taloustutkimuksen tekemän kyselytutkimuksen mukaan lähes 40 prosentilla iho hilseilee ja kolmanneksella on atooppinen iho.

Erilaisia oireita esiintyy useimmiten päänahassa ja käsivarsissa, kun taas kolmanneksella niitä esiintyy kasvoissa ja neljänneksellä ympäri kehoa. Tutkimuksen mukaan oireet ovat yleisimmillään juuri talvella, mutta kolmannes kärsii niistä ympäri vuoden.

Kuiva iho aiheuttaa nuorimmille samanaikaisesti useita oireita, kun taas vanhemmassa ikäryhmässä oireita oli vähemmän. Vanhemmalla ikäryhmällä oireet kuitenkin jatkuivat yleisemmin ympäri vuoden.

Tutkimukseen osallistui yli tuhat suomalaista, jotka olivat iältään 30-75-vuotiaita.

Väärä tulkinta pahentaa tilannetta

Tutkimuksen mukaan kuivan päänahan tavallisimpia oireita ovat hilseily ja ärsytys, joista kärsivät etenkin nuorimmat vastaajat. Neljä kymmenestä vastaajasta koki päänahan oireet melko paljon häiritseviksi ja eniten oireet häiritsivät 30-53-vuotiaita naisia.

Erityisen kuivasta ja kutiavasta ihosta kärsivät ihmiset ovat tuttuja ihotautien erikoislääkäri, dosentti Hanna Raitiolle. Hän kohtaa vastaanotollaan tällaisia potilaita päivittäin.

“Kutina, kuivuus, rasvoittuminen, hilseily, punoitus ja hiustenlähtö ovat tavallisimpia päänahan alueen ongelmia. Monet ihosairaudet voivat ilmetä myös päänahan alueella, joskus ainoastaan päänahassa”, Raitio kertoo tiedotteessa.

Raition mukaan hyvin yleinen päänahan iho-oire on hilseily, joka voi olla kuivaa tai rasvaista. Hilseilyn hoidossa saatetaan kuitenkin tehdä virheitä.

“Monesti rasvoittuva hilseily tulkitaan virheellisesti päänahan kuivuudeksi ja hiusten pesukertoja harvennetaan. Tämä kuitenkin vain pahentaa tilannetta”, ihotautilääkäri toteaa.

Tarvittaessa lääkäriin

Päänahan kutinan ja hilseilyn taustalla voi olla myös yleinen atopiataipumus. Liian tiheät shampoopesut liian voimakkailla tuotteilla voivat tällöin lisätä hiuspohjan kuivuutta.

Myös monet hiusmuotoilutuotteet kertyvät päänahkaan ja voivat aiheuttaa ärsytystä, kuivumista ja hilseilyä.

“Rasvainen hilseily voi viitata taliköhnäihottumaan, kun taas paksut ja kuivat hilsepaakut voivat kieliä psoriaasista. Jos omahoito ei käsikauppatuotteilla kohtuullisessa ajassa helpota, syytä on hakeutua ihotautien erikoislääkärille. Hän voi selvittää, josko oireiden taustalla onkin pitkäaikainen ihosairaus”, Raitio huomauttaa.

“Jo todettujen ihosairauksien kohdalla oireita voi helpottaa hoitoon määrättyjen lääkkeiden lisäksi myös oikeanlaisella, lääkkeettömällä hoidolla”, hän neuvoo.

Kutisevan ja hilseilevän päänahan hoitoon sopivien käsikauppatuotteiden valintaan saa apua apteekeista.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *