Et voi sanoa ääneen, jos äitiys kaduttaa

Kuva: Pexels/ Ksenia Chernaya

Äitiyden katuminen on yhteiskunnassamme tabu. Maailmanlaajuisten kyselytutkimusten mukaan, muutama prosentti vanhemmista katuu vanhemmuutta.

Yle selvitti, että ovatko vanhemmat kokeneet kielteisiä tunteita lapsen saantia kohtaan tai jopa katuneet sitä. Suurin osa vastaajista oli äitejä, joukossa oli vain muutama isä. Negatiivisten tunteiden kokeminen tai vanhemmuuden katuminen eivät ole mitenkään epätavallisia tuntemuksia.

Silti aihe on eräänlainen tabu, eikä siitä ole helppo puhua ääneen. Sama nousi esiin vanhempien vastauksissa Ylen kyselyssä. Vastauksia tuli yhteensä 93 kappaletta. Monissa vastauksissa korostui se, että arki vauvan kanssa oli koettu yllättävän kuormittavaksi, mikä oli saanut puolestaan vanhemman katumaan lapsen saantia. Koska aihe on arkaluontoinen, Yle julkaisi vastaukset nimettömänä.

Alla on neljä esimerkkiä vastauksista:

35-vuotias äiti kertoo: ”sairaalasta kotiuduttuani monta päivää en tehnyt muuta, kuin imetin ja itkin, että meillä oli hyvä elämä- mitä olemme menneet tekemään?”

33-vuotias äiti sanoo: ”en ollut odottanut mitään pastellinsävyistä vauvakuplaa, mutta en ollut myöskään osannut varautua koliikkiarkeen.”

33-vuotias äiti sanoo: ”vaikka kuinka lasta rakastankin, todennäköisesti palaisin ajassa taaksepäin ja tekisin toisin. Sukurasite kaksisuuntaiseen sekä epävakaa isä, suren niin paljon sitä, että lapsellani on sellaiset lähtökohdat elämään.”

Äiti 39-vuotta: ”kantaessani itkevää vauvaa, mieleeni tuli, että tiputtaisin vauvan kaiteen yli- ihan vain, että hän olisi hiljaa. Onneksi oli vielä sen verran tolkku mukana, että tajusin ajatukseni.”

Äidit eivät saa katua ääneen

Varsinkaan äidit eivät saa katua lapsen saantia ääneen. Yleensä, jos äiti puhuu asiasta, hänet hiljennetään eli tapahtuu niin sanottu vaikeiden tunteiden patologisointi. Yleensä katujaa kehotetaan hakemaan apua.

”Katumus medikalisoidaan helposti: se kyseenalaistetaan ja nähdään mielenterveydenhäiriönä, kun taas meidän analyysissamme tulee selkeästi esille, että kyse on usein nimenomaan identiteetistä. Jotkut eivät koe äiti-identiteettiä omakseen,” tutkija Tiina Sihto sanoo.

Syyt katumisen taustalla

Katumuksen tunteet vaihtelevat eli ne voivat olla ohimeneviä tai pysyviä. Usein katumus liittyy äidin uuteen identiteettiin tai rooliin, joka ei tunnukkaan sopivan itselle. Jotkut äidit saattavat esimerkiksi pohtia, ettei olisi hankkinut lasta, mikäli olisi ymmärtänyt tarvitsevansa niin paljon omaa tilaa tai aikaa. Joitakin harmittaa menetetyt uramahdollisuudet.

Lisäksi jatkuva huolenpito lapsesta voi uuvuttaa ja sitä myöten kaduttaa. Intensiivisestä vanhemmuuden mallista on tullut viimeaikoina voimakas ihanne, joka vaikuttaa myös osaltaan katumisen tuntemuksiin.

Oletko katunut äitiyttä? Oletko uskaltanut puhua siitä ääneen?

Lähteet: Iltasanomat ja YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.