Kun suku ja läheiset haluavat jakaa lastenhoitoon liittyviä neuvoja, ylilyöntejä voi helposti sattua

woman holding girl while learning to walk taken at daytime
Kuva: Priscilla Du Preez

On ihanaa, kun sukulaiset haluavat jakaa neuvojaan ja auttaa lastenhoidossa. Joskus auttamishalu saattaa kuitenkin mennä liiallisuuksiin.

Varsinkin jos suku on laaja, saattaa nuoren perheen ensimmäisen lapsen syntymä innostaa tädit, sedät, serkut ja kummin kaimat liikkeelle hyvää tarkoittavien neuvojen ja hoitotarjousten kanssa. Varsinkin sellaiset sukulaiset, joilla on omia lapsia, ovat usein innokkaita jakamaan neuvojaan uusille vanhemmille. Monesti kokeneempien neuvoista onkin paljon hyötyä. Toisinaan kuitenkin liiallinen neuvojen tuputtaminen saattaa vain ahdistaa.

Neuvojatyyppejä on erilaisia. “Tietoa jakava neuvoja” on henkilö, joka kokee suurta tarvetta jakaa kaikki mahdollinen lastenhoidon uusimpiin trendeihin liittyvä tieto uuden vanhemman kanssa. Joskus informaatio voi olla kiinnostavaa, mutta vauva-arjessa on niin paljon muutakin kiirettä, että innokkaan neuvojan viestitulvaan ei aina yksinkertaisesti ehdi reagoida. Pahimmassa tapauksessa neuvoja loukkaantuu, kun viesteihin ei reagoida.

“Isoäititason neuvoja” on usein vanhempi läheinen tai sukulainen, jolla on omat, suurelta osin jo vanhentuneet näkemykset siitä, kuinka lapsi tulisi kasvattaa. Tuoreen äidin sietokykyä saattaa koetella, jos isoäititason neuvoja jakaa näkemyksiään esimerkiksi lapsen nukuttamisesta, joka hänen mukaansa tulisi kenties tehdä siten, että lapsi jätetään itkemään huoneeseensa kunnes uni tulee, tai muut yhtä vanhentuneet opit. Mitä iäkkäämpi henkilö on kyseessä, sitä villimmiltä näkemykset saattavat kuulostaa modernista nykyäidistä.

Ehkä mukavin neuvojatyyppi on oma hyvä ystävä, jolla on jo lapsia, mutta joka ei koe suurta tarvetta päsmäröidä ja olla joka käänteessä neuvomassa. Tällainen “ideaalinen neuvoja” on kärsivällinen ja empaattinen. Hän huomaa oikeat hetket, jolloin on soveliasta tarjota neuvoja ja tällöin hän tekee tarkkoja täsmäiskuja, kommentoiden juuri oikeita asioita sen sijaan, että tarjoilee puuduttavan luennon siitä miten asiat kuuluisi hoitaa. Tällaista “ideaalista neuvojaa” harvoin kohtaa, mutta jos näin onnellisesti on päässyt käymään, voi onnitella itseään tuuristaan.

Tuoreet vanhemmat saavat myös usein tarjouksia lastenhoitoon läheisiltään, vaikka eivät vielä ole valmiita jättämään vauvaa vieraan hoitoon. Tällaisetkin tarjoajat tarkoittavat yleensä vain hyvää. Ihmiset saattavat ajatella, että tuoreet vanhemmat ovat väsyneitä ja arvostavat lyhyttä kahdenkeskistä hetkeä esimerkiksi teatterin tai ravintolaillallisen muodossa. Tällaiselle varmasti onkin aikansa ja paikkansa, mutta oikea aika ei välttämättä vielä ole pari viikkoa tai kuukausi lapsen syntymän jälkeen.

Toki nämä asiat ovat yksilöllisiä ja joku vanhempi saattaa hyvinkin olla jo tuossa vaiheessa valmis ottamaan hetken “vapaata”, jos tällainen mahdollisuus tulee. Moni tuore vanhempi kuitenkin kokee, että haluaa jonkin aikaa olla vain vauvan kanssa kotona, tutustuen tähän ja luoden sidettä vauvan kanssa, sen sijaan että lähtisi viettämään aikaa kodin ulkopuolelle. Jokainen tekee asiat tyylillään ja tätä tulee kunnioittaa.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.