Perheväkivalta vaikuttaa aina myös lapsiin, vaikka ei kohdistuisi heihin!

Kuva: Pexels/ RODNAE Productions

Väkivalta vaikuttaa lapsiin hyvin ikävällä tavalla, vaikka ei kohdistuisikaan heihin: se vaikuttaa heihin aivan, kuin he olisivat itse väkivallan uhreja. Lapset myös usein aistivat ilmapiiristä väkivaltaa tapahtuneen olematta edes paikalla sen sattuessa.

Lapset voivat kokea kolmella tavalla väkivaltaa perheessä: he saattavat olla väkivallan kohteita, välineitä tai näkijöitä/kuulijoita. Mikäli lapsi näkee/kuulee väkivaltaa, on se lapseen kohdistuvaa henkistä pahoinpitelyä. Se aiheuttaa lapsessa saman tyylisiä oireita, kuin mitä fyysinenkin väkivalta aiheuttaa.

Väkivallan seuraaminen sivusta hämmentää ja pelottaa lasta. Lapsi kokee ahdistusta nähdessään, kuinka hänen omaa sisarusta tai vanhempaa satutetaan. Lapsi saattaa myös pelätä joutuvansa itsekin väkivallan kohteeksi.

Muihin perheenjäseniin kohdistuvan väkivallan sivusta seuraaminen on lapselle yhtä vahingollista, kuin että lapsi itse olisi väkivallan kohteena. Vaikka lapset eivät olisi väkivaltatilanteessa paikalla, he saattavat kuulla siitä tai oppia aavistamaan tapahtuneen.

Aivan pienetkin lapset kykenevät aistimaan väkivallan aiheuttaman ilmapiirin tunnetasolla, vaikka eivät vielä tietoisesti sitä ymmärtäisikään. Väkivalta vahingoittaa lapsia ja heidän perusturvallisuuden tunnettaan. Vanhemmat eivät aina tiedä, että lapset ovat saattaneet nähdä joitakin väkivaltatilanteita sivusta seuraten.

Lasten asema on haavoittuvainen, sillä heidän voimavaransa ovat vähäiset, eikä heillä ole juurikaan työkaluja käsitelläkseen kuulemaansa ja näkemäänsä väkivaltaa. Traumaattiset muistot seuraavat lasta aina aikuisuuteen saakka. Joskus lapsia käytetään myös väkivallan välineenä. Esimerkiksi tiedon lähteenä ex-kumppanista avioeron yhteydessä.

Monet lapset yrittävät kaikin keinoin suojella väkivallan kokijaa: he ottavat esimerkiksi liian paljon vastuuta kantaakseen, liian varhain. He oppivat myös käyttäytymään varovasti ja vanhempia ärsyttämättä. He kokevat herkästi olevansa voimattomia ja riittämättömiä tilanteen edessä. Lisäksi he voivat kokea syyllisyyttä siitä, että he rakastavat myös sitä vanhempaa, joka satuttaa toista.

Tutkimukset osoittavat lasten kärsivän ihan samanlaisista oireista, kuin varsinainen uhri. He voivat oirehtia muun muassa kärsimällä erilaisista kivuista, oppimisvaikeuksista ja käyttäytymishäiriöistä. Lisäksi heillä voi esiintyä aggressiivista käytöstä ja masennusta.

Oletko sinä tai lapsesi kokenut väkivaltaa? Tiesitkö, miten suuri vaikutus väkivallan näkemisellä on lapseen?

Lähteet: MLL ja Naistenlinja

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)