Moni lapsiperhe ostaa asioita käytettynä – käytettyjen laitteiden ostossa turvallisuusriskejä

Kuva: Pexels/cottonbro studio

Käytettynä ostaminen on ekologinen tapa, joka voi auttaa myös säästämään rahaa. Asenteet käytettynä ostamista kohtaan ovat muuttuneet, ja etenkin nuorille käytettynä ostaminen on trendi.

Kolme neljästä suomalaisesta (77%) ostaa käytettynä huonekaluja, astioita ja muita kodin käyttö- tai koriste-esineitä vähintään silloin tällöin. Tämä selviää vakuutusyhtiö LähiTapiolan teettämästä Arjen katsaus -kyselystä, johon vastasi 1 020 yli 18-vuotiasta suomalaista.

Myös vaatteita, kenkiä ja esimerkiksi kodin laitteita ostetaan käytettynä. Lapsiperheet puolestaan hankkivat lasten tarvikkeita ja leluja keskimääräistä useammin käytettynä. Kyselyn mukaan 44 prosenttia puolison ja lasten kanssa asuvista tekee niin vähintään joskus.

Kulutustutkija ja Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilskan mukaan ihmisten asenteet käytettynä ostamista kohtaan ovat muuttuneet paljon.

”Jos ennen kirppistavaran imago oli ankea ja liittyi siihen, ettei ollut varaa ostaa uutta, nyt nähdään käytetyn tavaran arvo. Moni etsii kirpputoreilta nykyään laatutavaraa, designia ja brändejä”, hän sanoo tiedotteessa.

Laitteissa turvallisuusriskejä

Wilskan omien tutkimusten mukaan alle 25-vuotiaista jopa puolet suosii kierrätettyjä tuotteita, kun taas yli 50-vuotiaiden ikäryhmissä näin tekee vain vähän yli neljännes. Käytetyn suosion kasvu on ollut huima, koska esimerkiksi 2000-luvun alussa nuorista suosi käytettyä vain noin joka kymmenes.

”Tytöt ja naiset suosivat käytettynä ostamista hieman enemmän kuin pojat ja miehet. Tämä liittyy siihen, että miehet ostavat ylipäänsä naisia enemmän teknologiaa, kun taas naiset ostavat miehiä enemmän esimerkiksi vaatteita ja kodintarvikkeita”, Wilska selittää.

LähiTapiolan kyselyn mukaan 21 prosenttia suomalaisista ostaa laitteita, kodinkoneita ja muuta kodin elektroniikkaa käytettynä vähintään joskus. Lisäksi ’harvoin’ näin kertoo tekevänsä 39 prosenttia vastaajista, joten ylipäätään elektroniikkaa ostaa käytettynä 60 prosenttia.

Käytetyn elektroniikan ostoon voi kuitenkin liittyä turvallisuusriskejä. Erityisesti litiumioniakulla toimivat laitteet, kuten kannettavat tietokoneet ja matkapuhelimet, on syytä tarkastaa ennen ostoa.

LähiTapiolan mukaan moni ei tule ajatelleeksi, että esimerkiksi myös robotti-imureissa tai sähköpyörissä on akku. Vioittuneen akun käyttöä ei saa jatkaa, koska se voi ylikuumentua ja lopulta syttyä palamaan.

Sivuäänet ja hajut herättävät huolen

LähiTapiolan projektijohtaja Antti Määttäsen mukaan mikä tahansa sähkölaite (akulla tai ilman) kannattaa kytkeä kirpputorilla tai myyjän luona verkkovirtaan. Jos laite pitää ylimääräistä sivuääntä tai haisee ”sähköltä”, kannattaa kaupat perua.

Jos ostaa pesukonetta, jääkaappia tai pakastinta, suositellaan niitä yleensä kuljettamaan vain pystyasennossa. Akkulaitteissa taas on syytä tarkistaa, että alkuperäinen laturi on tallella.

”Oma lukunsa sähköturvallisuuden kannalta ovat hyvin vanhat sähkölaitteet, kuten design-lamput. Varminta on tarkistuttaa ja asennuttaa ne sähköasentajalla”, Määttänen suosittelee.

Myyjältä on myös hyvä kysyä laitteen käytöstä ja sen taustatarinasta. Samalla voi yrittää varmistua, että laite ei ole esimerkiksi varastettu.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.