Osaako lapsesi uida? – Lasten uimataito on heikentynyt viime vuosien aikana

Osaako lapsesi uida? – Lasten uimataito on heikentynyt viime vuosien aikana
Kuva: Alexandr Podvalny / Unsplash

Uimataito on tärkeä juttu elämässä. Vaikka polskimisesta ei sen kummemmin nauttisi, on silti tärkeää, että vedessä pärjää eikä sinne uppoa kuin kivi pohjaan. Jossain vaiheessa elämää voi tulla vastaan tilanne, jolloin hyvä uimataito voi pelastaa oman tai jonkun toisen elämän. Yle on uutisoinut, että viime vuosien aikana lasten uimataito on heikentynyt.

Nykyaikana kouluissa on alettu kiinnittämään enemmän huomiota siihen, että lapset oppisivat uimaan. Harvinainen lienee tilanne, jolloin uintia on vain kerran vuodessa, kuten joskus ennen vanhaan. Ylen kirjoituksessa kerrotaan, että tavoitteena on opettaa koululaiset “uima- ja vesipelastustaitoisiksi yhdeksänteen luokkaan mennessä”.

Mistä pelko uimista kohtaan voi johtua?

Ylen tekstissä on todettu, että uimiseen liittyvä pelko voi johtua kahdesta asiasta. Ensimmäinen syy voi olla se, että aiemmat kokemukset vedessä olemisesta eivät ole olleet hyviä. Toinen syy voi olla se, että kokemusta veden äärellä olemisesta ei ole karttunut lainkaan ja sen vuoksi veteen meno pelottaa. Aiemmat huonot kokemukset voivat johtaa siihen, että uimista yritetään vältellä viimeiseen asti. Tällaisia kokemuksia on voinut syntyä esimerkiksi koululuokan kanssa tehdyillä uintiretkillä, joissa kaikki asiat eivät ole olleet tavalla tai toisella onnistuneita. Tässä tapauksessa pelot eivät sinällään liity vedessä olemiseen ja uimiseen, mutta voivat johtaa siihen, että uimisesta ei välttämättä koskaan tule mieluista asiaa.

Lasten uimataito on heikentynyt

Viime vuosien aikana lasten uimataito on heikentynyt huomattavasti, selviää Ylen kirjoituksesta. Tulokset ovat peräisin Uimataitotutkimuksesta, jossa on selvitetty kuudesluokkalaisten uimataitoa. Hiukan yli puolet (55 %) tutkimukseen osallistuneista lapsista on uimataitoisia. “Uimataito määriteltiin tutkimuksessa pohjoismaista määritelmää soveltaen seuraavasti: Osaan uida vähintään 200 metriä, josta 50 metriä selällään”, selviää kirjoituksesta. Kaksi prosenttia lapsista ei osaa uida.

Heikentyneelle uimataidolle on kirjoituksen mukaan selkeä syy: koronapandemia. Sen vuoksi uiminen ei ollut normaaleissa määrin mahdollista kyseisinä vuosina, koska uimahallit olivat pitkän aikaa suljettuina. Nyt kun poikkeusolot ovat takanapäin, on toivottavaa, että päästäisiin nopeasti takaisin vähintään sille uimataidon tasolle, jolla oltiin ennen pandemiaa.

Ollaanko teidän perheessä uimataitoisia?

Teksti: Liisa

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *