Takkakokkaus säästää sähköä – Martat näyttävät mallia

Takkakokkaus säästää sähköä – Martat näyttävät mallia
Varaavassa takassa valmistuvat esimerkiksi 200 asteessa paistettava marjapaistos ja 180 asteessa paistettava, kasviksia ja sieniä sisältävä takkakiusaus. Kuva: Tulikivi Oyj

Lukuisissa suomalaiskodeissa lämmitetään takkaa läpi talven. Takkaa voi hyödyntää kodin lämmityksen ohessa myös ruoanlaitossa, mitä moni ei tule aina ajatelleeksi.

Kun ajatellaan ruoanlaittoa takan avulla, saattaa tulla mieleen vain makkaran paistaminen hiilloksella. Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälmin mukaan lämpöä varaava takka on kuitenkin erittäin monipuolinen apu ruoanlaitossa, kun hyödyntää takkalämmön eri vaihteet.

“Kokkaus onnistuu hiilloksella ja sen jälkeisessä lämmössä. Takan lämpö kypsentää ruokia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Vain mielikuvitus on rajana, ja takan lämmössä voi hauduttaa, kypsentää ja paistaa kaikenlaisia ruokia”, Hjälm vinkkaa tiedotteessa.

Jotta takkakokkaaminen tulisi tutummaksi yhä useammalle suomalaiselle, ovat Martat ja tulisijavalmistaja Tulikivi julkaisseet Viikon takkaruokareseptit -videosarjan sekä -opasvihon, joissa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa varaavassa takassa helppoja ateriakokonaisuuksia koko viikolle.

“Halusimme esitellä monipuolisia vaihtoehtoja helpoiksi arkiruoiksi erityisesti perheille. Resepteissä on hyödynnetty paljon kotivaratuotteita, kuten säilykkeitä, hedelmiä, hiutaleita ja rouheita, jotka säilyvät huoneenlämmössä ja joita käytetään muutenkin koko ajan. Jos kotona ei ole takkaa, ruoat voidaan valmistaa myös sähkö-, kaasu- tai leivinuunissa sekä grillissä”, Hjälm sanoo.

Takkakokkaus säästää sähköä

Takkakokkaaminen on talvella eräänlainen kaksi kärpästä yhdellä iskulla -keino. Kun takan avulla lämmitetään kotia, vähentää se sähkön tarvetta ja jos myös ruoka valmistetaan takassa, sähkön tarve vähenee entisestään.

“Talviaikaan takkaa lämmitetään monessa kodissa joka tapauksessa päivittäin. Kun takkaan varautuneen lämmön hyödyntää vielä ruoan valmistuksessa, takan ekologisuus pääsee oikeuksiinsa”, Hjälm muistuttaa.

Hjälmin mukaan takkaruoanlaitto kasvattaa myös henkistä hyvää kilowattituntien ja eurojen säästämisen lisäksi. Marttojen termein henkisestä hyvästä puhutaan mielen kotivarana.

“Mielen kotivaraa voi kerryttää itselleen mieluisilla asioilla ja tutuilla arjen rutiineilla kuten kokkaamalla yhdessä. Tutkimuskin vahvistaa, että elävän tulen äärellä verenpaine ja stressi voivat laskea. Takkatulen sytyttäminen ja tuleen tuijottaminen vahvistavat arjessa jaksamista”, Hjälm kertoo.

Näin käytät varaavaa takkaa ruoan valmistuksessa:
  • Lämpöä varaavan takan takkapesää voi käyttää ruoan valmistamiseen sähkö- ja kaasu-uunin tai grillin tapaan.
  • Takkapesän hiilloksen yllä voi grillata.
  • Kun takka on kuumimmillaan, siinä voi valmistaa muun muassa pitsat ja lämpimät voileivät.
  • Kun lämpötila laskee, takassa voi valmistaa esimerkiksi leivonnaisia, laatikoita ja puuroja.
  • Varaavassa takassa riittää jälkilämpöä aamuun asti. Padan voi jättää hautumaan yön yli.
  • Takkapesän lämpötilaa voi mitata perinteisellä tai elektronisella lämpömittarilla.

Marttojen ja Tulikiven Viikon takkaruokareseptit -videosarjan löydät kokonaisuudessaan täältä, mutta alta voit katsoa, miten takassa valmistuu meksikonpata.

Näet videon hyväksymällä evästeet: statistics, marketing

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *