Digipelaaminen on yhä trendikkäämpää nuorten silmissä – yhdessäolo ja hauskuus usein syynä pelaamiselle

Kuva: Unsplash/Onur Binay

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämä selvitys paljastaa, että digipelaamisen suosio kasvaa suomalaisnuorten keskuudessa. Kyselyyn vastasi yli tuhat 15-29-vuotiasta.

Digipelaaminen on yleinen tapa nuorten keskuudessa ja nuoret mieltävät sen yhä trendikkäämmäksi. EHYTin selvityksen mukaan 66 prosenttia 15-17-vuotiaista ja 54 prosenttia 18-20-vuotiaista koki digipelaamisen trendikkääksi. Vuonna 2018 vastaava luku 15-17-vuotiaiden osalta oli 55 prosenttia.

15-17-vuotiaista vastaajista vain yhdeksän prosenttia kertoi, ettei omassa kaveripiirissä pelata ollenkaan digipelejä. Lähes kolmannes samasta ikäryhmästä puolestaan kertoi, että kaveripiirissä pelataan paljon.

”Emme olleet yllättyneitä, että tuloksissa näkyi nuorten aktiivinen pelaaminen. Pelaajabarometri-tutkimuksessakin on näkynyt, että nuoret ovat aktiivisin digipelejä pelaava ikäryhmä”, EHYTin pelikasvatuksen asiantuntija Aino Harvola kertoo tiedotteessa.

”Suurin osa nuorista pelaa ja he käyttävät muuta väestöä runsaasti enemmän viikkotunteja pelaamiseen. 10-19-vuotiaat pelaavat keskimäärin 17 tuntia viikossa, kun muulla väestöllä vastaava luku on seitsemän tuntia”, hän jatkaa.

Ystäviä ja hauskanpitoa

Pelaamisen syissä korostui pelaamisen sosiaalinen luonne. EHYTin mukaan yli puolet 18-20-vuotiaista ja 66 prosenttia 15-17-vuotiaista kertoi ikäistensä nuorten pelaavan digitaalisia pelejä mukavan yhdessäolon vuoksi.

Kolmannes 15-17-vuotiaista ja neljäsosa 18-20-vuotiaista mainitsi, että pelaamisen kautta voi saada uusia ystäviä.

”Pelaamisen psykososiaalista hyvinvointia tukevat hyödyt tunnetaan jo hyvin ja ne näkyvät myös nuorten vastauksissa. On myös huomattu, että peliympäristöt ovat korvanneet monia fyysisen yhdessäolon paikkoja”, Harvola toteaa.

Yleisimpiä syitä pelaamiselle oli kuitenkin se, että se koetaan hauskana. Näin vastasi noin puolet 18-20-vuotiaista ja yli 60 prosenttia 15-17-vuotiaista.

Pakoa arjen haasteista

Selvitys osoitti, että pelaamisella on myös eskapistinen rooli. Yli kolmannes 15-20-vuotiaista kertoi, että pelaaminen auttaa nuoria irtaantumaan arjesta, rentouttaa ja poistaa stressiä. Noin neljännes samasta ikäryhmästä kertoi, että pelaaminen herättää erilaisia tunteita ja antaa mahdollisuuden kokea uusia asioita.

”On tärkeää, että nuorella on keinoja löytää rentoutumistapoja arkeen, joka voi olla hyvinkin hektistä. Se, että nuoret kokevat ylipäänsä stressiä herättää kuitenkin huolta. Kouluterveyskyselyn mukaan 8.–9.-luokkien oppilaista noin 20 prosenttia kärsii jopa koulu-uupumuksesta. Määrä on kasvanut aiemmasta tutkimuksesta”, Harvola sanoo tiedotteessa.

EHYTin mukaan 30 prosenttia 15-17-vuotiaista ilmoitti, että pelaaminen auttaa unohtamaan murheet ja ongelmat.

”Vaikka onkin hyvä, että pelaaminen voi auttaa nuoria purkamaan stressiä ja ahdistavia tilanteita, on kuitenkin hyvä muistaa, että jos tunteiden säätely tapahtuu liian usein pelaamisen kautta, voi se altistaa nuorta pelaamisen ongelmille”, Harvola huomauttaa.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.