Seksuaaliterapeutti suosittelee: Näistä 7 asiasta sinun olisi tärkeä keskustella kumppanisi kanssa

Kuva: Pexels/EKATERINA BOLOVTSOVA

Olipa parisuhteessa tai sinkku, on seksi monille olennainen osa elämää. Parisuhteessa seksistä ja seksuaalisuudesta olisi tärkeä puhua kumppanin kanssa, mutta moni arastelee aihetta.

Jotta parisuhteen seksielämä voi hyvin, on parempi niin sanotusti nostaa kissa pöydälle. Seksuaaliterapeutti Pauliina Flang on listannut Kotilieden haastattelussa avuksi seitsemän kysymystä, joista jokaisen parin olisi hyvä keskustella yhdessä.

Mistä halu syttyy tai sammuu?

Flangin mukaan omista mieltymyksistä on tärkeä puhua parisuhteessa – säännöllisesti. Seksuaaliterapeutti kertoi Kotiliedelle, että suhteen alkuvaiheessa saatetaan puhua avoimesti kaikesta, mutta aiheeseen pitäisi palata myöhemminkin, koska ihmiset muuttuvat.

”Se, että jostain asiasta piti kymmenen vuotta sitten, ei tarkoita, että pitäisi siitä enää. Seksuaalisen halumme syttymistavat muuttuvat”, Flang sanoi.

Mitä seksi tarkoittaa?

Seksi on tärkeä määritellä suhteessa. Lasketaanko siihen läheisyys, kosketukset ja halaaminen vai onko se vain yhdyntää tai orgasmeja? Flangin mukaan on todella yksilöllistä, mikä on itselle riittävää ja tyydyttävää seksiä. Tästä syystä on tärkeä myös tarkentaa, mitä se tarkoittaa, että on tai ei ole seksiä.

Millainen on rakkauden kielesi?

Kumppanilta on hyvä kysyä hänen rakkauden kielestään ja kertoa hänelle omansa. Parin tavat osoittaa ja vastaanottaa rakkautta ovat harvoin samanlaiset, sillä Flangin mukaan siihen liittyy persoona ja myös lapsuudenperheestä opittu tapa toimia. Kysy siis kumppaniltasi, mikä saa hänet tuntemaan itsensä merkitykselliseksi.

Missä ovat suhteen ja seksin rajat?

Jokaisessa suhteessa olisi hyvä sopia pelisäännöt molempia kunnioittaen. Flang kertoi Kotiliedelle, että rajat voivat liittyä esimerkiksi seksivälineisiin, fantasioihin tai tietynlaisiin tapoihin koskea ihoa.

”Voidaan sopia, että vain toinen käyttää seksivälineitä, ettei fantasioista keskustella tai että tiettyihin kehon osiin ei kosketa”, hän sanoi esimerkkinä.

Sooloseksistä on myös syytä puhua kumppanin kanssa. Flangin mukaan monille tulee seksuaaliterapiassa yllätyksenä, että kumppani harrastaa sooloseksiä.

Mitkä asiat saavat suhteen toimimaan hyvin?

Jokaisen parin pitäisi puhua siitä, mitkä asiat edistävät suhteen hyvinvointia komminikaatiosta oman ja yhteisen ajan määrään. Seksielämän ongelmien syykin voi löytyä ihan muualta kuin makuuhuoneesta.

Mitkä asiat vaikeuttavat läsnäoloa?

Flang kertoi Kotiliedelle, että yksi kaikista yleisin riitojen aihe on älylaitteet. Ne vievät läsnäolon muualle ja ovat este läheisyydelle ja yhteydelle.

Millaisia arvoja kummallakin on?

Kaikilla on syvempiä, ainutlaatuisia arvoja, jotka ohjaavat ihmisen toimintaa. Kumppanille on tärkeä kertoa, mikä on itselle tärkeää ja miksi. Flangin mukaan jos pari ei ymmärrä toistensa arvoihin pohjautuvia toimintatapoja, voi syntyä konflikteja.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

    Array
(
    [0] => thumbnail
    [1] => medium
    [2] => medium_large
    [3] => large
    [4] => 1536x1536
    [5] => 2048x2048
    [6] => vp_sm
    [7] => vp_md
    [8] => vp_lg
    [9] => vp_xl
    [10] => vp_sm_popup
    [11] => vp_md_popup
    [12] => vp_xl_popup
)