Erilaiset politiikkaan ja vastaaviin asioihin liittyvät mielipiteet parisuhteessa – Kestääkö suhde?

Erilaiset politiikkaan ja vastaaviin asioihin liittyvät mielipiteet parisuhteessa – Kestääkö suhde?
Kuva: Ayo Ogunseinde

Politiikka on aihe, joka usein saa ihmisen kiihtymään varsinkin silloin, kun keskustelukumppanin mielipiteet eroavat jyrkästi omista. Entä jos rakastuu henkilöön, jonka poliittiset näkemykset tai muut vastaavat mielipiteet paljastuvat alkuhuuman jälkeen täysin erilaisiksi kuin itsellä? Voiko suhde toimia?

Usein käy niin, että ihastuksen ensihuumassa ei tule juurikaan keskusteltua politiikan kaltaisista aiheista, vaan lähinnä tuijoteltua toista silmiin niiden kuuluisien ruusunpunaisten lasien läpi. Toisen kokee usein suhteen alkuvaiheessa niin täydellisen ihanana, että mielessä ei käy, että jokin hänen mielipiteensä voisi koskaan itseä ärsyttää.

Jos suhde kestää, arki kuitenkin väistämättä astuu jossakin vaiheessa kuvioihin. Tällöin joskus saattaa käydä niin, että kumppanin jotkut näkemykset tulevat yllätyksenä. Toisinaan voi olla niin, että pääsääntöisesti mielipiteet menevät yksiin, mutta jossakin näennäisen pienessä asiassa toinen yllättäen onkin eri mieltä. Tämä voi aiheuttaa kitkaa parisuhteeseen, jos asiaan ei osaa suhtautua oikealla tavalla.

Poliittiset mielipide-erot saattavat koetella tuoretta suhdetta

Joskus puolisoiden näkemykset tietyistä asioista eroavat jyrkästikin, vaikka mielipiteet saattavat muutoin olla lähellä toisiaan. Toinen puoliso saattaa olla voimakkaasti esimerkiksi jotakin tiettyä poliittista teemaa vastaan, siinä missä toinen kokee kyseisen teeman positiivisena asiana. Toisen voimakas vastakkainen mielipide saattaa joskus tulla järkytyksenä puolisolle ja mielessä saattaa jopa käväistä tunne, että toista ei tunne yhtäkkiä ollenkaan.

Tällaiset tilanteet ovat usein suhteen koetinkiviä. Jos suhde on vasta aivan alkutekijöissään, saattaa tuntua houkuttelevalta lähteä etsimään ihmistä, jonka ajatusmaailma on lähempänä omaa vastaavaa. Toisaalta nykyisessä kumppanissa saattaa olla paljon sellaisia ihania piirteitä, joita ei välttämättä löydä muualta. Päätöksen tekeminen lähdöstä tai jäämisestä voi joskus olla vaikeaa.

Ihmisten välisissä mielipide-eroissa kannattaa aina pyrkiä ymmärtäväisyyteen toista osapuolta kohtaan. Mielipide-erot suhteen alussa ovatkin erinomainen tapa testata, millä lailla toinen toimii tilanteissa, joissa yhtäkkiä hänen mielipiteensä haastetaan. Joskus ihminen saattaa reagoida voimakkaan puolustautuvasti ja jopa hyökkäämällä verbaalisesti toista vastaan. Jos tällaisessa tilanteessa ei pystytä keskustelemaan niin, että pulssi ei nouse ja ärtymys ei pomppaa kattoon, se ei välttämättä ole hyvä merkki suhteen kannalta pitkällä tähtäimellä.

Toisaalta monessa parisuhteessa puolisoiden mielipiteet eroavat monissa asioissa ja he silti pystyvät elämään rauhaisaa yhteiseloa loukkaamatta toisiaan. Kirvestä ei siis kannata heittää välittömästi kaivoon, jos toinen ilmaisee erilaisia poliittisia tai muunlaisia näkemyksiä kuin mitä itsellä on.

Oletko sinä kohdannut merkittäviä mielipide-eroja parisuhteessa ja kuinka selvisitte kumppanisi kanssa tilanteesta?

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *