Äiti, muistathan huolehtia myös itsestäsi!

Äiti, muistathan huolehtia myös itsestäsi!
Kuva: Pexels/ Anna Shvets

Äitien on tärkeää huolehtia myös itsestään ja omasta jaksamisestaan, erityisesti pikkulapsivaiheen aikana. Se on tärkeää äidin itsensä, mutta myös lasten takia, että he saisivat parhaan mahdollisen äidin. Miten sinä huolehdit itsestäsi? Alla on listattuna muutamia vinkkejä siihen:

Mallin ja esimerkin antaminen lapselle

On tärkeää, että annat lapselle hyvää esimerkkiä itsensä huolehtimisesta. Muutoin hänestä kasvaa muita miellyttävä marttyyri, joka on tyytymätön elämäänsä.

Oma aika

Myös äidit, ja etenkin he tarvitsevat omaa aikaa. Sen ei tarvitse aina tarkoittaa kotoaan poistumista, vaikka niillekin hetkille on paikkansa. Sen sijaan voit ottaa kylvyn, käydä saunassa tai lukea päivän lehden rauhassa ison kahvimukillisen kera.

Delegoi tehtäviä

Älä haali kaikkia kotitöitä itsellesi, vaan pyydä miehesi ja lapsesi apuun (mikäli hän on jo isompi). Voit lisäksi pyytää tiukoissa tilanteissa apua esimerkiksi äidiltäsi tai budjetin niin salliessa, ostaa erilaisia palveluita (kuten siivousapua).

Unen tärkeys

Nuku aina, kun se on mahdollista. Aina on hyvä hetki ylimääräisille päiväunille.

Tee mitä rakastat

Asiantuntijat suosittelevat löytämään asioita, jotka saavat sinut tuntemaan olosi onnelliseksi ja tasapainoiseksi. Jokainen hoitaa itseään eri tavoin: se voi olla esimerkiksi tyttöjen brunssi kerran kuukaudessa tai jumpassa käyminen kahdesti viikossa. Sosiaalista elämää ei myöskään tulisi unohtaa. Näin osoitat myös lapsillesi, että ilo ja hauskanpito kuuluvat oleellisesti osaksi elämää.

Rakenna hyvä tukiverkosto

Jotta itsesi hoitaminen ei jäisi sivuun, rakenna itsellesi hyvä tukiverkosto, joka on valmiina auttamaan lastenhoidossa silloin, kun et ole paikalla. Älä tunne turhaan syyllisyyttä pyytäessäsi kumppania hoitamaan lapsia. “Se ei ole lastenvahtimista – sitä kutsutaan vanhemmuudeksi. Mitä enemmän annat kumppanillesi mahdollisuuksia olla yksin lasten kanssa, sitä parempi suhde heillä on,” Samantha Ettus, The Pie Life: A Guilt-Free Rescipe For Success and Satisfaction-kirjan bestseller-kirjailija sanoo.

Aloita viidestä minuutista

Tosiasia on se, että jopa kiireisimmät äidit voivat järjestää aikaa itsensä hoitamiseen. Aloita viidestä minuutista. Makaa sohvalla silmät kiinni ja hengitä muutaman kerran syvään. Voit kokeilla esimerkiksi meditointia tai päiväkirjan kirjoittamista.

Miten sinä huolehdit itsestäsi? Onko sinulla jo kaikki listan keinot käytössä?

Lähteet: Parents

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *