Ihmisellä on oikeus yksityisyyteen myös parisuhteessa – Liika salailu voi kuitenkin vahingoittaa suhdetta

Ihmisellä on oikeus yksityisyyteen myös parisuhteessa – Liika salailu voi kuitenkin vahingoittaa suhdetta
Kuva: Brooke Cagle

Jokaisella ihmisellä on tarve tiettyyn yksityisyyteen. Parisuhde perustuu rehellisyyteen ja luottamukseen, mutta tämä ei välttämättä merkitse, että täytyy jakaa aivan jokainen asia puolison kanssa.

Eräs tärkeä taito parisuhteessa on ymmärrys siitä, millaisia asioita kannattaa ja mitä taas ei kannata jakaa kumppanin kanssa. Parhaimmillaan tämä taito auttaa ylläpitämään harmoniaa ja rauhaa suhteessa. Aivan kaikkea ei tarvitse jakaa kumppanin kanssa.

Yksityisyyden piiriin voidaan katsoa kuuluvan sellaiset ihmiseen itseensä liittyvät asiat, jotka eivät paljastuessaankaan vaarantaisi parisuhdetta ja vahingoita luottamusta. Salailulla taas tarkoitetaan sellaisia asioita, jotka paljastuessaan hyvin todennäköisesti rikkovat luottamuksen.

Salaileva puoliso piilottaa tarkoituksella asioita, koska tietää, että puoliso ei niistä pitäisi ja haluaa näin välttää ongelmia. Usein ihmisen ei ole vaikeaa erottaa, mikä on haitallista salailua ja mikä taas normaalin yksityisyyden piiriin kuuluva asia, jota ei ole välttämätöntä kertoa. Jos huomaa joutuvansa etsimällä etsimään oikeutusta jollekin asialle, on kyseessä todennäköisesti sellainen asia, jota ei välttämättä kannata tehdä.

Kaikissa ihmissuhteissa on oikeus yksityisyyteen

Tämä pätee myös romanttiseen suhteeseen. Syyksi riittää, että ei itse halua kertoa jostakin omaan elämäänsä kuuluvasta aspektista, josta tietäminen ei ole puolisolle välttämätöntä. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi nolot hetket tai nöyryyttävät tapahtumat menneisyydessä, joista ei kehtaa kertoa. Ajan kanssa kun luottamus puolisoon kasvaa, saattaa ihminen kokea olonsa niin turvalliseksi, että uskaltaa tällaisistakin asioista puhua. Niin kauan kuin ei itse koe oloaan hyväksi asian suhteen, ei kuitenkaan tarvitse levittää toisen eteen jokaista nuoruuden kömmähdystään.

Moni pitkään yhdessä ollut aviopari ei tiedä aivan kaikkia toisen salaisuuksia. Tällainen yksityisyys on monille ihmisille hyvin tärkeää ja saattaa olla jopa vedenjakaja, joka ratkaisee, onko suhteessa hyvä olla. Riittävä henkilökohtainen oma tila, samoin kuin oma yksin vietetty aika, on monelle hyvin tärkeää parisuhteessa. Jos nämä asiat eivät toteudu, ihminen ei välttämättä koe voivansa hyvin.

Rehellisyys on silti hyvin tärkeää suhteessa

Yksityisyyden tarvetta ei tule kuitenkaan viedä liiallisuuksiin. Hyvässä suhteessa rehellisyys ja luottamus ovat avainroolissa. Puolisoilla täytyy olla tunne, että he tietävät, kuka toinen on. Jos ihminen esimerkiksi salaa jonkin konkreettisen ja merkittävän asian menneisyydestään, saattaa tämä aiheuttaa paljastuessaan paljon stressiä puolisolle. Sen sijaan jos tällaisen asian jakaa vapaaehtoisesti, se saattaa lisätä luottamusta, koska puolisolle tulee tunne, että toinen luottaa häneen niin paljon, että uskaltaa tällaisenkin vaikean asian kertoa.

Kun miettii, pitääkö jokin asia kertoa, voi pohtia miltä tuntuisi, jos puoliso ei kertoisi vastaavaa asiaa. Jos se häiritsisi itseä, on todennäköistä, että puolisoakin asian kertomatta jättäminen häiritsee.

Lähde: Verywell Mind

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *