Päihdevalistusta nuorille tehdään myös Tiktokissa: Kotimainen tili on onnistunut herättämään kiinnostuksen

Päihdevalistusta nuorille tehdään myös Tiktokissa: Kotimainen tili on onnistunut herättämään kiinnostuksen
Kuva: Solen Feyissa

Tiktok on nykypäivänä yksi merkittävimpiä sosiaalisen median kanavia. Palvelusta voi saada myös tehokkaan välineen päihdetiedon jakamiseen nuorille.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on löytänyt tavan tehdä päihdevalistusta niin, että se oikeasti kiinnostaa nuoria. EHYTin Buenotok-tilillä on tätä kirjoittaessa yli 24 000 seuraajaa ja tilillä jaetusta sisällöstä on tykätty yli 1,2 miljoonaa kertaa.

Päihteistä ja niiden haitoista on tärkeä puhua nuorille. EHYTin mukaan Tiktok ei kerro seuraajien ikää, mutta kommenttien perusteella voidaan olettaa BuenoTok-videoiden katsojien olevan pääasiassa 13-17-vuotiaita.

“Päihteet ovat aihe, joka sen ikäisiä kiinnostaa”, EHYTin mediasuunnittelija Sebastian Östman kertoo tiedotteessa.

“Siinä mielessä meidän oli helppo hypätä mukaan, koska juuri päihteistä ja päihteettömyydestä haluamme nuorille kertoa”, hän lisää.

Aiheita nuorilta

BuenoTok-tilille ilmestyy joka viikko uusia videoita, jotka kestävät 20-45 sekuntia. Videoiden tyyli on usein kepeä, kenties humoristinenkin, mutta aiheesta riippuen myös vakava.

Videoissa on käsitelty muun muassa huumekuolemia, kannabiksen haittoja, kaverin sammumista, maatuuko nuuska ja haihtuuko krapula saunassa. Aiheina on myös muita nuorten elämään ja hyvinvointiin liittyviä aiheita.

Videoissa kerrotaan faktat ja niiden kommenttikentissä nuoret voivat esittää kysymyksiä. Ideat videoilla käsiteltäviin aiheisiin tulevat nuorten kommenteista ja kysymyksistä sekä Tiktokista.

“TikTok on paras lähde siihen, mikä toimii ja mikä nuoria kiinnostaa, mitä ajassa liikkuu ja mitkä ovat trendit”, Östman sanoo.

Nuoret kertoneet tilin hyödyistä

Östman uskoo, että BuenoTokin menestys nuorten keskuudessa perustuu tilin rentoon tyyliin sekä rehellisyyteen.

“Puhumme asioista niiden oikeilla nimillä, emme lähde kaunistelemaan, muttemme maalaa mörköjäkään. Lisäämme nuorten tietoutta päihteistä ja päihteettömyydestä tieteeseen ja tutkimuksiin perustuen”, hän kommentoi.

EHYTin mukaan moni nuori on kertonut, että BuenoTok-videoiden tiedoista on ollut hyötyä. Joku on alkanut miettiä päihteidenkäyttöään uudestaan tai jopa lopettanut nuuskaamisen.

“Minulla on tunne, että meidän kanavalle oli kysyntää. Aloitimme 2021, samankaltaisia suomenkielisiä kanavia TikTokissa ei ollut”, Östman kertoo ja lisää:

“Kun videoita ahkerasti tuupataan, on niillä varmasti merkitystä nuorten asenteisiin päihteistä ja päihteidenkäytöstä.”

Sensuuri iskee

Päihteistä puhuminen sosiaalisessa mediassa ei ole aina kuitenkaan niin yksinkertaista. Alustoilla on omat sääntönsä, joita on noudatettava.

“Se, miten kanavan ylläpito, etenkin botit, sisältöjämme tulkitsevat, voi olla jotain muuta kuin mitä tarkoitimme”, EHYTin verkkotyön tiimivastaava Emma Rahikainen sanoo.

Rahikaisen mukaan tämä on haastavaa, koska nyt BuenoTok-tilillä joudutaan sensuroimaan omia sisältöjä.

“Videoillamme kerrottiin aiemmin myös laittomista huumausaineista, niiden käyttötarkoituksista, koukuttavuudesta ja riskeistä. Viime aikoina Tiktok on kuitenkin alkanut rajoittamaan laittomia päihteitä koskevia sisältöjä ja poistanut ne tililtämme suoraan, vaikka myös näiden aineiden haitallisuudesta olisi tärkeää kertoa nuorille”, hän toteaa.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *